GLOBUS

Dokazi o globalnom zagrivanju jači nego ikad

( Ilustracija)

Agencije

4.11.2017

Najnoviji obiman izvještaj urađen za potrebe američke vlade iznosi zaključak da su dokazi o globalnom zagrijavanju jači nego ikad, što prkosi jednoj od glavnih teza administracije predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da ljudi nemaju uticaj na klimatske promjene.

Izvještaj koji je objavljen u petak, jedan je od dvije naučne procjene koje su vlasti SAD obavezne da izdaju na svake četiri godine. Objavljen je, također, nacrt nalaza o tome kako zagrivanje utiče na SAD.

Uprkos strahovanjima koji su neki naučnici i ekološki zagovornici izrazili, član Nacionalne administracije za okeane i atmosferu SAD, Dejvid Fahi (Fahey), rekao je da nije bilo političkog miješanja ili cenzuriranja konačnog izvještaja.

- Mnogo toga što smo učili u prethodne četiri godine ukazuje na mogućnost da su stvari mnogo ozbiljnije nego što mislimo - rekao je Robert Kop iz Univerziteta Rutgers, jedan od nekoliko desetina naučnika koji su radili na izvještaju.

Od 1900. godine, Zemlja se zagrijala za jedan stepen Celzijusov, a mora su narasla za 20 centimetara. Toplotni talasi, obilne padavine i šumski požari postali su redovna pojava.

Ministar za energetiku SAD Rik Peri (Rick Perry), kao i predsjednik Agencije za zaštitu prirode u više navrata su rekli da ugljen dioksid nije glavni krivac za globalno zagrivanje.

U izvještaju se navodi da je "ekstremno vjerovatno" da je globalno zagrijavanje direktno uzrokovao čovjek, uglavnom puštanjem ugljen dioksida u atmosferu, putem sagorijevanja uglja i prirodnog gasa.

- Gledajući vijek unazad, ne postoji drugih ubjedljivih objašnjenja - navodi se u izvještaju.

Naučnici su također zaključili da je ljudski doprinos globalnom zagrivanju od 1950. godine - između 92 i 123 procenta. Cifra probija granicu od 100 posto zbog toga što neke prirodne sile, kako što su aktivnosti vulkana i promjene u ciklusima kretanja Zemlje, djeluju na hlađenje planete, ali ih nadmašuju efekti gasova staklene bašte.

- Ovaj period je najtopliji u historiji moderne civilizacije - rekla je jedna od autorki Katarina Hejho (Katharina Hayho).

Po prvi put, naučnici su naglasili nekoliko opasnosti koje bi mogle da se pojave usljed globalnog zagrijavanja, za koje Hejhova kaže da zbog njih "noćima ne spava".  Jedna od takvih stvari je usporavanje struje u Atlanskom okeanu, što bi moglo da dovede do izobličenje vremena širom svijeta. 

Još jedna posljedica toga bili bi mnogo jači meteorološki fenomeni "El Ninjo", povlačenje leda na Grenladnu i Antarktiku, što bi dovelo do porasta nivoa mora, kao i ogromne emisije metana i ugljen dioksida iz otopljenog leda, što bi značajno ubrzalo globalno zagrijavanje. 

U izvještaju se ne navodi kolika je vjerovatnoća da se tako nešto dogodi.

Izvještaj također upozorava na to kako bi klimatska promjena pogoršala uslove života, pozivajući se na ogromne šumske požare u Kaliforniji, kao i super oluju "Sendi" od prije pet godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.