GLOBUS

Trump doputovao u Japan: Ujutro na golfu, popodne na ručku s premijerom Abeom

AFP

Avaz.ba

5.11.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pojačao je u nedjelju svoju retoriku protiv Sjeverne Koreje po dolasku u Japan, na početku svoje maratonske azijske turneje, izjavivši da su Sjedinjene Države i njene saveznice spremne braniti slobodu i da "nijedan diktator" ne bi trebao podcijeniti američku odlučnost.


Nijedan diktator, nijedan režim

- Nijedan diktator, nijedan režim, nijedna nacija ne bi nikada trebali podcijeniti američku odlučnost - rekao je Tramp pred stotinama japanskih i američkih vojnika u bazi Jokota, zapadno od Tokija.

Air Force One sletio je u Jokotu nakon osmosatnog leta s Havaja. Prije slijetanja Tramp je rekao novinarima kako očekuje da će se sastati s ruskim predsjendikom Vladimirom Putinom tokom svoje turneje.

- Mislim da je očekivano da se sastanemo s Putinom - kazao je Tramp i dodao: Želimo Putinovu pomoć u pogledu Sjeverne Koreje.

Predsjednik Tramp je razgovarao s američkim vojnicima u bazi Jokota i obećao im je da će osigurati da vojska ima potrebne resurse za održavanje mira i obranu slobode.

- Japan je dragocjen partner i ključni saveznik Sjedinjenih Država - istaknuo je.

Japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo) rekao je novinarima prije susreta s Trampom u golf klubu da želi da "veze između Japana i SAD-a budu još snažnije" te da se temelje na povjerenju.

Nakon partije golfa i ručka s Abeom u nedjelju, Tramp će u ponedjeljak održati službene razgovore s japanskim premijerom u Tokiju, a prije toga će njega i suprugu Melaniju primiti car Akihito u svojoj palači.  

Najduža turneja


Njegov posjet Japanu dolazi u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjevernom Korejom oko njezina nukleranog programa i raketnih pokusa.

To će biti najduža turneja po Aziji jednog američkog predsjednika u 25 godina.

U Tokiju je mobilizirana 21.000 policajaca koji će garantirati sigurnost u i oko prijestolnice tokom Trampove posjete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.