GLOBUS

Tajanstvena zgrada bez prozora koja čuva blago

Avaz.ba

5.11.2017

Neobična mermerna zgrada bez prozora, koja se nalazi u sklopu kampusa Univerziteta Jejl, skrivena od pogleda znatiželjnika čuva pravo blago – kolekciju od oko 180 hiljada primjeraka rijetkih i vrijednih knjiga, među kojima je i Gutenbergova Biblija iz 1455. godine. Riječ je o Bajnek biblioteci. 

Biblioteka Bajneka ima nesvakidašnji dizajn kako bi stare knjige i rukopisi ostali netaknuti, a upravo iz tog razloga nema prozore. Svjetlost u ovaj jedinstveni objekat dopire zahvaljujući svega 3,2 centimetra tankim zidovima kroz koje prolazi dovoljno svjetlosti kako bi tamo moglo da se čita, a da to ne šteti knjigama.

Zidovi su blago prozirni zbg čega noću zgrada svijetli, ali je vrijedne knjige nemoguće uočiti.

Centralno mjesto u biblioteci je stakleni toranj na šest spratova u kojem se čuvaju najrjeđi primjerci knjiga i rukopisa.

S obzirom na to da knjige moraju da se čuvaju u određenim uslovima kako bi se što duže očuvale, ovaj dio nije otvoren za javnost.

Njega okružuje izložbeni prostor u kojem je i primjerak Gutenbergove Biblije. Podrumski spratovi uključuju kolekciju od gotovo milion drugih knjiga, a oni su otvoreni za javnost.

Bajneka čuva knjige štampane u Latinskoj Americi prije 1751. godine, u Sjevernoj Americi prije 1821. godine, novine štampane u SAD-u prije 1851. godine, evropske pamflete štampane prije 1801. godine, kao i slovenske, istočnoevropske i bliskoistočne knjige iz 18. vijeka, i mnoge druge.

Kolekcija se proširila na knjige koje uključuju i one štampane u naše vrijeme, ograničene primjerke i umjetničke knjige, ali i na hiljade arhivskog materijala od onog pisanog na papirusu do srednjevjekovnih rukopisa.

Biblioteku je dizajnirao arhitekta Gordon Bunšaft, a njena gradnja završena je 1963. godine. Ime je dobila po porodici koja je donirala mnogo kolekcija knjiga ovoj biblioteci, ali i finansijski potpomogla njenu izgradnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.