GLOBUS

Ukrajina prekida sve diplomatske odnose sa Rusijom

Avaz.ba

8.11.2017

Vrhovna vlada Ukrajine već ovog mjeseca može da donese odluku o potpunom prekidu diplomatskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

O prekidu diplomatskih odnosa Ukrajine sa Rusijom razgovarali su  predsjednici Ukrajine i Bjelorusije, Petro Porošenko i Aleksandar Lukašenko, 2. novembra u Dubaiju. 

U slučaju potpunog prekida diplomatskih odnosa, Bjelorusija bi postala posrednik između svoja dva susjeda.

Ukrajinski mediji su prenijeli da je inicijativa o prekidu komunikacije sa Rusijom već ušla u ukrajinski parlament u okviru novih zakona o reintegraciji Donbasa. Autor inicijative je Ivan Vinik, poslanik frakcije Blok Porošenka.

Odnosi dvaju zemalja su krhki zbog situacije u regionu Donbasa, ali to nije jedini spoljnopolitički problem Ukrajine. I druge susjedne države vode diplomatski rat sa Ukrajinom, najviše zbog nepoštovanja prava manjina.

Mađarska je uložila veto na NATO integracije Ukrajine zbog nepoštovanja prava na maternji jezik mađarske nacionalne manjine.

Poljska ima iste primjedbe na Ukrajinu i dodatno optužuje Kijev za veličanje antipoljskog šovinizma i boraca Ukrajinske ustaničke armije, koji su počinili masovne zločine nad poljskim stanovništvom. Kao mjeru protiv Kijeva, Varšava je uvela strožiju kontrolu državljana Ukrajine na svojoj poljskoj granici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.