GLOBUS

Otvoren "Luvr" u Abu Dabiju: Prvi univerzalni muzej koji nosi poruku tolerancije

Avaz.ba

8.11.2017

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) svečano je večeras, deset godina poslije pokretanja projekta, otvorio muzej "Luvr" u gradu Abu Dabiju, prvi univerzalni muzej u svijetu koji nosi poruku tolerancije.

Makron i njegova supruga Brižit (Brigitte) otvorili su muzej s liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom bin Zajedom i nekoliko drugih lidera arapskih zemalja, navodi AFP.

Bračni par Makron i lider UAE obišli su prostrane bijele sobe muzeja "Luvr Abu Dabi", u društvu marokanskog kralja Mohameda Šestog, predsjednika Afganistana Ašrafa Ganija i 400 drugih zvanica.

Arhitekta zdanja Žan Nuvel (Jean Nouvel) obišao je s Makronom glavnu galeriju muzeja koja, kao i druge galerije, ima stakleni krov.

Makron je u govoru na svečanom otvaranju nazvao "lažovima" one koji "žele da stvore uvjerenje da je islam zasnovan na uništenju drugih religija", navod AFP.

- Naše religije, naše civilizacije neraskidivo su povezane - kazao je Makron.

Francuska i UAE su prije deset godina potpisale ugovor o izgradnji "Luvra" kojim je Abu Dabi pristao da plati Francuskoj 525 miliona dolara za korištenje imena "Luvr" u narednih 30 godina i šest mjeseci, kao i 750 miliona dolara za angažiranje francuskih menadžera, zaduženih za nadgledanje 300 umjetničkih djela pozajmljenih iz 13 muzeja, navodi AP.

Izgradnja muzeja koštala je 654 miliona dolara. Zdanje se sastoji od 55 odvojenih zgrada. Kupola prečnika 180 metara prekriva većinu zgrada muzeja i može da se vidi s mora.

Projekat je bio žestoko kritiziran tokom gradnje muzeja zbog uslova rada, odnosno niske zarade, dugog radnog vremena i rada po nesnosnim vrućinama.

Kulturno zdanje će za javnost biti otvoreno u subotu, kada se očekuju plesni spektakli i koncerti koji će trajati do 14. novembra. Na otvaranju će biti izloženo 300 djela.

Arapsku kolekciju činit će 600 djela u stalnoj postavci, od kojih će na otvaranju biti 200.

Za razliku od drugih muzeja, koji nude djela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju isticat će univerzalne teme i međusobne utjecaje civilizacija.

"Luvr" u Parizu je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. U tom zdanju je izloženo gotovo 35.000 eksponata iz perioda od prahistorije do 19. stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.