GLOBUS

Veliki kruzeri bit će udaljeni od Venecije

Avaz.ba

9.11.2017

Vlada Italije i zvaničnici Venecije postigli su jučer dogovor o planu za blokiranje prolazaka velikih kruzera u vodama kod Trga Svetog Marka u Veneciji, zbog čega će biti preusmjereni na obližnju industrijsku luku.

U okviru dogovora koji je postignut poslije višegodišnje debate još nisu usaglašenji finalni detalji, piše AP, dodajući da su zvaničnici vodili računa o balansu između zabrinutosti za delikatan ekosistem Venecije i za radna mjesta, pored ostalog, u turizmu.

Ministar saobraćaja Italije Gracijano Delrio (Graziano) rekao je da će kruzerima naposljetku biti zabranjen pristup venecijanskom kanalu Đudeka i oblasti kod Trga Svetog Marka, prenijela je agencija Ansa.

Delrio je rekao da će plan postepeno biti sproveden u fazama tokom narednih tri do pet godina i da će sva plovila težine preko 55.000 tona morati da budu preusmjerena sjeverno od grada Margera.

Odluka je donijeta nakon pritužbi lokalnih stanovnika i upozorenja Uneska koji je naveo da bi Venecija mogla da se nađe na listi "ugroženih" lokacija.

Aktivisti za zaštitu životne sredine, međutim, smatraju da udaljavanje brodova od jednog dijela grada neće doprinijeti zaštiti delikatnog ekosistema Venecije, prenijela je italijanska agencija Ansa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.