GLOBUS

Sin Osame bin Ladena poslao uznemirujuću poruku

Piše: Avaz.ba

9.11.2017

Sin Osame bin Ladena pozvao je džihadiste da terorističkim napadima na SAD osvete smrt njegovog oca.

- Pozivam muslimane da se osvete Amerikancima, ubojicama Šeika, posebno onima koji su učestvovali u tom odvratnom zločinu - rekao je Hamza bin Laden u audiosnimci objavljenoj na propagandnim kanalima El-Kaide.

Hamza je u dugom govoru nahvalio svog oca kao "junaka muslimana diljem svijeta koji je promijenio duh džihada". Također je nahvalio talibane u Afganistanu, ali nije spomenuo ISIL, s kojim se El-Kaida rastala nakon borbi za prevlast u 2014. godini.

Hamza je pozvao džihadiste da "oslobode svoje zemlje od križarske vlasti" i uspostave šerijatski zakon. Izjavio je da poziva "potlačene muslimanske mase da ustanu protiv tlačenja i tiranije i pobune se protiv Amerike", objavio je "Long War Journal". 

Žan-Mark Rickli (Jean-Marc) iz Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP) izjavio je da je izjava objavljena "u pravo vrijeme jer El-Kaida želi privući bivše borce ISIL-a", koji doživljava najveće poraze i gubitke teritorija.   

CIA je nedavno objavila prve snimke Hamze bin Ladena u odrasloj dobi, a prije toga je bio viđen samo na fotografijama iz djetinjstva. Analitičari su upozorili da bi mogao naslijediti svog oca kao vođa El-Kaide, koja prijeti napadom na Zapad.

- Ne bismo smjeli zanemariti sve veću prijetnju El-Kaide, koja će vjerovatno ponovo napasti zapad - izjavio je Rickli. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.