GLOBUS

Slobodni mediji temelj širenja Unije

S. N.

9.11.2017

Više od 250 novinara, medijskih eksperata, predstavnika Evropske unije, nevladinih organizacija i nekih od vodećih evropskih medijskih koncerna, okupilo se danas u Tirani na velikom forumu o stanju medija na prostoru zapadnog Balkana.

Pod pokroviteljstvom Johanesa Hana (Johannes Hahn), komesara za proširenje i politiku susjedstva EU, danas i sutra okupljeni će razgovarati o stanju medija u šest zapadno-balkanskih država i načinima da se ono promijeni.

Osim o pitanjima slobode govora, razgovarat će se i o ekonomskoj održivosti medija, te njihovoj ulozi u procesu pristupanja Balkana Evropskoj uniji.

Han je pred početak samita balkanskih novinara i predstavnika EU, izdao posebnu izjavu u kojoj ističe važnost slobodnih medija kao "temeljne vrijednosti EU i, samim tim, ključnog principa proširenja".

On je istakao da "slobodni i nezavisni mediji su vodiči demokratske promjene društva. Oni su jedan od stubova otvorenih i naprednih društava".

Osim Hana, koji će otvoriti skup, najavljeno je i prisustvo Edi Rame, premijera Albanije, Tima Džude (Judah), novinara magazina The Economist, zvaničnika OSCE-a, nevladinih organizacija specijaliziranih za Balkan, te koncerna Štirija i Aksel Špringer.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.