GLOBUS

Saudijska Arabija: Pronevjereno 100 milijardi dolara

( N. N.)

Srna

9.11.2017

Državni tužilac Saudijske Arabije šeik Saud al Modžeb izjavio je danas da saudijske vlasti "na osnovu istraga obavljenih u posljednje tri godine procjenuju da je najmanje 100 milijardi dolara pronevjereno putem sistematske korupcije i prevara u posljednjih nekoliko decenija" u toj zemlji, prenose agencije.

Al Modžeb je kazao da je 208 osoba privedeno na saslušavanje u istrazi u okviru borbe protiv korupcije, od čega je bez podizanja optužnnice oslobođeno sedam osoba.

Navodi se da je on ponovio da uobičajene privredne aktivnosti nisu narušene ovom borbom protiv korupcije i da su zamrznuti samo lični tekući računu u bankama, a ne i korporativni.

- Kompanije i banke slobodne su da nastave sa transakcijama kao i do sada - poručio je Al Modžeb.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je u ponedjeljak da ima veliko povjerenje u saudijskog kralja Salmana i krunskog princa Mohameda bin Salmana, povodom masovnih hapšenja zbog korupcije saudijskih pričeva i bivših ministara, poslanika i biznismena.

Tramp je na svom Tviter nalogu napisao da "oni tačno znaju šta rade" i da su nekih od tih ljudi, prema kojima su se strogo ponijeli, "muzli" državu godinama, prenose agencije.

Vlada Saudijske Arabije uhapsila je prošle sedmice 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Novoosnovani Komitet protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji, koji je pratio hapšenja istaknutih prinčeva i visokih zvaničnika u toj državi, saopštio je da ima dokaz da je otkrivena široko rasprostranjena korupcija, javljaju agencije.

Odvojeno od toga, generalni tužilac Saud al Mojeb naveo je u saopštenju da će suđenja biti održana "u dogledno vrijeme", a da je istraga "samo početak vitalnog procesa koji će iskorijeniti korupciju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.