GLOBUS

Putin i Erdoan razgovarali više od četiri sata

AFP

Avaz.ba

13.11.2017

Saradnja Rusije sa Turskom i Iranom daje konkretne rezultate u Siriji i stvara uvjete da se tamo otpočne dijalog, izjavio je večeras ruski predsjednik Vladimir Putin poslije razgovora s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) koji su trajali više od četiri sata.

Rusija će nastaviti da sarađuje sa Turskom kako bi pomogla u riješavanju sirijske krize, istakao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoanom, prenosi Reuters. 


Nasilje u Siriji

Agencija Tass navodi da je razgovor Putina i Erdoana trajao više od četiri sata. Prvobitno su se pregovori odvijali u nešto širem formatu, a nakon toga su se predsjednici izdvojili i nastavili razgovor.

Ruski predsjednik je rekao da je nivo nasilja u Siriji smanjen i da su se stekli uvjeti za sprovođenje međusirijskog dijaloga.

- Informirao sam Erdoana o nedavnim pregovorima u Iranu, kao i o zajedničkoj izjavi Rusije i SAD o Siriji - rekao je Putin i dodao da je neophodno nastaviti s naporima kako bi došlo do dugoročne stabilizacije situacije u Siriji.

On se osvrnuo i na projekte koje Rusija realizira u Turskoj istakavši da ruska korporacija za nuklearnu energiju „Rosatom“ uskoro započinje realizaciju projekta izgradnje nuklearne elektrane Akuja, navodi Sputnjik.

Pad razmjene

Na početku samog susreta, Putin je izjavio da su odnosi Turske i Rusije praktično u potpunosti obnovljeni.

On je dodao da je nakon pada trgovinske razmjene u 2016. godini ona sada obnovljena i veća je u odnosu na tu godinu praktično tri puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.