GLOBUS

Sjeverna Koreja se žalila UN-u na zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje

Srna

13.11.2017

Sjeverna Koreja se žalila UN na zajedničke vježbe SAD i Južne Koreje, čije je izvođenje opisala kao "najgoru situaciju do sada", jer je oprema SAD za nuklearni rat spremna.                 

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, kojem je Rojters imao pristup, sjevernokorejski ambasador Dža Song Nam navodi da SAD "bijesno srljaju sa ratnim vježbama, uvodeći opremu za nuklearni rat na i oko Korejskog poluostrva".

Grupa od tri američka nosača aviona takođe učestvuje na vježbama u području zapadnog Pacifika, u rijetkoj demonstraciji sile tokom posjete predsjednika SAD Donalda Trampa Aziji.

Iz Južne Koreje je saopšteno da su vježbe, koje se sutra završavaju, odgovor na nuklearne i balističke provokacije Pjongjanga i dokaz da SAD mogu "nadmoćnom silom" da odgovore na bilo kakve slične provokacije Pjongjanga.

Dža je rekao da je Vašington kriv za porast tenzija i optužio Vijeće sigurnosti UN da "ignoriše nuklearne ratne vježbe SAD, koje su uporne u tome da donesu veliku katastrofu čovječanstvu".

Sjevernokorejski ambasador je zamolio Guteresa da Vijeću sigurnosti UN skrene pažnju na "opasnost koju donose nuklearne ratne vježbe SAD, koje, očito, ugrožavaju međunarodni mir i bezbjednost".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.