GLOBUS

Američko ministarstvo pravde naredilo istragu protiv bračnog para Klinton

Fena

14.11.2017

Iz američkog ministarstva pravde su kazali da su zatražili od tužilaca da istraže humanitarnu fondaciju bračnog para Klinton (Clinton) i sporazum o prodaji kompanije Uranium One ruskom Rosatomu.

Ministar pravde Džef Sešns (Jeff Sessions) je rekao da će biti pokrenuta istraga o "određenim pitanjima" u Fondaciji Clinton i prodaji firme Uranium One Rusima, izvještava BBC.

Sešns je ovaj potez opisao u odgovoru na pismo Republikanaca u Kongresu.

Demokrati su istragu o Uranium One nazvali "ogromnom diverzijom" od istraga koje okružuju Donalda Trampa (Trump) i njegove saradnike.

Uranium One, kanadsku rudarsku firmu koja je posjedovala petinu američkih zaliha uranija, kupila je 2010. godine ruska državna kompanija Rosatom.

Američko ministarstvo vanjskih poslova, pod tadašnjom državnom sekretarkom Hilari Klinton (Hillary Clinton), pomoglo je u odobravanju ovog sporazuma iz 2010. godine, zajedno s bivšim predsjednikom Barakom Obamom (Barackom Obamom).

Republikanci tvrde da je ministarstvo vanjskih poslova odobrilo ovaj sporazum nakon što je humanitarna fondacija Bila Klintona (Bill Clinton) primila donaciju u iznosu od 145 miliona dolara.

Neke od tih doprinosa Klintonovi nisu javno obznanili, uprkos njihovom obećanju da će javno imenovati sve donatore, navodi New York Times.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.