GLOBUS

Samozvani četnički komandant protjeran iz Rumunije

Avaz.ba

14.11.2017

Bratislav Živković (42), samozvani četnički komandant poznat po tome što se borio u Ukrajini na strani Rusa, protjeran je iz Rumunije i zabranjen mu je ulazak u tu zemlju na 15 godina.

To je danas saopćila rumunska državna sigurnost, a Živković je uhvaćen dok je fotografirao vojni radar blizu Crnog mora pokušavajući da dođe do vojnih dokumenata, prenosi Cdm. 


Nije uspio

- Naglasit ćemo da Živković nije uspio da pribavi nikakve podatke niti bilo kakva dokumenta. On predstavlja opasnost po sigurnost Rumunije - kazali su iz Državne sigurnosti.

Živković je u oktobru 2015. godine protjeran iz Crne Gore. Njemu je, kako je tada govorio za medije, naloženo da napusti zemlju pod sumnjom da je došao da diže ustanak i sprema državni udar.

Živkoviću je tada izdata zabrana ulaska u Crnu Goru na godinu dana.

Pokušaj terorizma

Živković se predstavlja kao komandant zvanično neregistriranog “Četničkog pokreta”. Nakon što je Aleksandar Saša Sinđelić u postupku suđenja za pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora prošle godine označen kao zaštićeni svjedok, Živković ga je u izjavama često nazivao izdajnikom i “čovjekom niskih moralnih vrijednosti”.

Živkovićev Četnički pokret je prije Ukrajine bio angažiran na sjeveru Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.