GLOBUS

Vojska Zimbabvea zauzela državnu televiziju

Avaz.ba

15.11.2017

Svjetski mediji pišu da je počeo državni udar protiv predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea (93), koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Vojska koja je preuzela nacionalnu televiziju javila se uživo iz studija, s čim su pokazali uspješnost svojih akcija, link za video pogledajte ovdje.



Južnoafrički predsjednik Jakob Zuma (Jacob) kaže kako gleda događaje koji se događaju u susjednom Zimbabveu s "velikom zabrinutošću".

Službena izjava koju je objavio ured predsjednika Zume pozvao je na oružane snage "da prijateljski riješe političku slijepe ulice".

Današnje akcije potaknute su "čišćenjem" dužnosnika u vladajućoj stranci Zanu-PF Zimbabvea, rekla je vojska.

Najmoćnija žrtva takvih tzv. Čistki bila je Emerson Mangava (Emmerson Mnangagwa), koji je, prije nešto više od sedam dana, bio potpredsjednik zemlje.

Njegovo uklanjanje omogućilo je supruzi Roberti Mugabe da postane njegov novi zamjenik - i najvjerovatnije će mu uspjeti ako i kada odluči odstupiti.

Vjeruje se da se, zajedno sa suprugom, nalazi u svojoj kući u glavnom gradu Harare.

"Guardian" piše i da su tokom dana u glavnom gradu Zimbabvea mogla da se vide oklopna vozila vojske, kao i nekoliko kamiona punih vojnika. Ipak, oni ističu da nije poznato ko je vojsku tu rasporedio, prenosi B92.

Postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primjećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione.

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Twitteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srijede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Također, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.