GLOBUS

Veliko istraživanje javnog mnijenja: Bajden bi lako pobijedio Trampa

Bajden: Posjetio Sarajevo

Piše: S. N.

15.11.2017

Ako bi se kandidirao, Džozef Bajden (Joseph Biden) bi s lakoćom pobijedio Donalda Trampa (Trumpa), u utrci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2020. godine.  

Veliko istraživanje javnog mnijenja, koje je uradio list "Politico", pokazalo je da bi bivši potpredsjednik SAD, koji je u Bijeloj kući bio s Barakom Obamom (Barack), dobio 46 posto glasova ispitanih, dok bi Trampu pripalo 11 posto glasova manje.

Ispitivanje raspoloženja javnosti urađeno je nakon izjave Bajdena da ne isključuje mogućnost da iz trećeg pokušaja bude izabran za predsjednika SAD. 

"Politico" je već ranije najavljivao da bi se Bajden mogao kandidirati. Ovaj istaknuti član Demokratske stranke ovih dana promovira knjigu u pomen sinu koji je poginuo u Iraku.

U detaljnoj analizi provedenog istraživanja ističe se da Bajden vodi u svim kategorijama, osim jednoj. Gledano po regionima SAD, Bajden je svuda u većoj ili manjoj prednosti. Analizirano je i raspoloženje birača po boji kože. Jedino gdje je Tramp ispred Bajdena je kod birača-bijelaca koji imaju samo osnovno obrazovanje. Tu aktuelni predsjednik SAD ima podršku 41 posto, dok bi za Bajdena glasalo 37 procenata ispitanih.

Napomenimo da je Bajden 2009. godine posjetio Sarajevo.

U okviru balkanske turneje, u drugoj polovini maja, Bajden je bio gost u Bosni i Hercegovini te se, između ostalog, obratio poslanicima državnog parlamenta.

Tokom dvodnevne posjete glavnom gradu BiH, Bajden je odsjeo u hotelu "Radon Plaza".

On je zadnji visoki američki zvaničnik koji je bio u posjeti BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.