GLOBUS

Pudždemon ponovo kandidat na izborima

Agencije

16.11.2017

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade i lider pokreta za otcjepljenje te španske pokrajine Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) ponovo će biti glavni kandidat svoje partije na regionalnim izborima idućeg mjeseca.

Pudždemon je televiziji "El Punt-Avui" rekao da "privodi kraju" listu kandidata za parlamentarne izbore koje je raspisao španski premijer Marijano Rahoj (Mariano Rajoy), prenosi AP.

Prema njegovim riječima, na listi će se naći članovi njegove Demokratske partije Katalonije, ali i separatisti bez političke pozadine. Lista će u izbornu trku ući pod nazivom "Zajedno za Kataloniju".

Pudždemon kaže i da će kampanju voditi iz Brisela, gdje se sa još četiri svoja bivša ministra suočava s postupkom ekstradicije na kraju kojeg bi mogli biti poslati nazad u Španiju kako bi se tamo suočili s optužbama za pobunu i podsticanje na pobunu.

Zajedno sa više svojih bivših ministara, Pudždemon se sklonio u Brisel nakon što su španske centralne vlasti smijenile članove njegove vlade i preuzele kontrolu nad Katalonijom.

Rahoj je iskoristio vanredna ovlaštenja kojima raspolaže da raspiše prijevremene izbore u Kataloniji za 21. decembar, u nastojanju da osujeti težnje separatista da uspostave novu katalonsku državu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.