GLOBUS

Gutereš: Većina terorističkih napada je u zemljama u razvoju

Fena

17.11.2017

Svijet se suočava s neviđenom terorističkom prijetnjom koja najplodnije tlo pronalazi u državama koje krše ljudska prava, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (António Guterres), u opširnom govoru sa ciljem postavljanja borbe protiv terorizma u srce agende UN-a, prenosi "Guardian".

Govoreći u Ujedinjenom Kraljevstvu, Gutereš je rekao da je poštivanje ljudskih prava i vladavine zakona najbolji i najsigurniji način da se spriječi opasni krug nestabilnosti i nasilja.

- Društva zasnovana na ljudskim pravima i ekonomskim prilikama za sve predstavljaju najbolju i najsmisleniju alternativu strategijama za regrutaciju terorističkih grupa - rekao je.

Njegovi stavovi se posmatraju kao napor da se suprotstavi kritičarima kao što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) koji tvrde da su Ujedinjeni narodi nerelevantni u pogledu globalnih izazova. Izgledno je da se njegovi stavovi neće svidjeti autoritarnim režimima na Bliskom istoku koji smatraju da su protesti tokom "arapskog proljeća" izazvali nestabilnost, nesigurnost i opasne terorističke grupe.

Govor će, kako ističe "Guardian", razočarati neke i zbog toga što niti u jednom trenutku Gutereš nije eksplicitno povezao "islamski ekstremizam" sa širenjem nasilja i netolerancije.

- Iako je fokus na terorističkim napadima na zapadu, ne smijemo zaboraviti da se velika većina napada događa u zemljama u razvoju. Blizu tri četvrtine svih poginulih u terorističkim napadima je u pet država - Iraku, Afganistanu, Siriji, Nigeriji i Somaliji – rekao je prvi čovjek UN-a.

Siromaštvo i neobrazovanost su glavni faktori za radikalizaciju, ali je istakao da je ključna stvar nasilje koje provodi država i zloupotreba moći.

- Borba protiv terorizma se prečesto koristi da se spriječe mirni protesti ili uguši opozicija, stigmatiziraju manjine. Svi imamo odgovornost da govorimo na bazi činjenica o terorizmu, a da demoniziramo određene grupe. U nekim državama većinu terorističkih napada izvode desničarske ekstremističke grupe, a mediji se ipak fokusiraju na imigrante ili etničke manjine - rekao je Gutereš .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.