Osam žena optužilo Džordža Buša Starijeg za neprikladno dodirivanje

Fena
17.11.2017 16:27

Foto: ( Arhiv/Agencije)

Osma žena se oglasila s tvrdnjom da ju je bivši predsjednik Džordž Buš (George H.W. Bush) neprikladno dodirivao. 

Prevoditeljica koja je željela ostati anonimna tvrdi da ju je Buš Stariji neprikladno dodirivao 2004. godine, izvještava BBC.

Navodni incident se dogodio na sastanku bivšeg predsjednika i španskog ministra odbrane Hoze Bono Martineza (Josea Bono Martinez).

Ova prevoditeljica ranije nije javno govorila o tom incidentu.

- To se dogodilo 2004. godine. Španske trupe su se iznenada povukle iz Iraka i ja sam radila kao prevoditeljica u Španiji - kazala je ova žena za BBC.

Nakon sastanka bilo je vrijeme za fotografiranje.

- Kada je došlo vrijeme za fotografiranje, Bush je insistirao da i ja budem na fotografiji. Sjećam se da sam mislila kako je to čudno. Mi prevodioci obično ne budemo u kadru. Zgrabio me je za stražnjicu. Prvo sam mislila da je bilo slučajno, ali onda je to on opet učinio - rekla je.

Njena priča je slična drugim optužbama iznesenim protiv Buša Starijeg.

Još jedna žena, Rozlin Korigen (Roslyn Corrigan), za Time je izjavila da ju je Buš neprikladno dodirivao 2003. godine, kada je ona imala 16 godina.

Bušov glasnogovornik, Džim Mekgrat (Jim McGrath), u oktobru je priznao da je Buš "znao ponekad potapšati žene po stražnjici, ali bez loše namjere".

Mekgrat  je djelomično to pripisivao i Bušovom korištenju kolica, kazavši da "njegove ruke padnu na donji dio struka osoba s kojima se fotografira".

Međutim, Buš je kolica počeo kolica koristiti tek 2012. godine, te ove dvije žene tvrde da je on stajao u situacijama kada su se navodni incidenti desili.

- Bila sam više ljuta nego uznemirena, ali u tim okolnostima nisam mogla ništa reći. Sjećam se da sam tad razmišljala da on to radi zato što zna da ne smijem ništa reći. Kako sam mogla napraviti scenu dok je ministar tu, dok je atmosfera ionako napeta nakon što je socijalistička vlada povukla trupe? - rekla je prevoditeljica.

NA VRH