GLOBUS

Stejt department: Niko nas nije uvrijedio kao Lavrov

Avaz.ba

18.11.2017

Portparolka američkog Stejt departmenta Heder Nauert (Heather) nazvala je uvredljivom izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o ''lažnoj diplomatiji''.

- Ovo je još jedan slučaj kada svjetski lider, visoki diplomata govori nešto što je uvredljivo, smiješno… Neću to da komentiram - rekla je Nauterova na konferenciji za medije.

Ona je dodala da smatra da se Zajednički istražni mehanizam ''uvažava i cijeni, to je tijelo koje se ozbiljno bavi svojim poslom''. Nauertova je rekla da je mehanizam zaključio da je Vlada Sirije upotrebila hemijsko oružje. 

- Rusija očigledno ne želi da pozove Siriju na odgovornost zbog tih akcija - istakla je ona.

Lavrov je ranije komentirao izjavu američke ambasadorke u UN Niki Hejli (Nikki Haley) da ruske diplomate nisu željele da razgovaraju o rezoluciji o mandatu misije UN-OZHO u Siriji. Prema njegovim riječima, Vašington ne želi da vidi pravedni mehanizam UN-OZHO u Siriji. 

On je također nazvao lažim riječi da je posljednjih nekoliko dana bezuspješno pokušala da kontaktira svog ruskog kolegu Vasilija Nebenznju. Ministar spoljnih poslova Rusije skrenuo je pažnju na novu pojavu u međunarodnim odnosima — ''kada ne postoje samo lažne vesti, već i lažna diplomatija''. 

Lavrov je ovu situaciju nazvao žalosnom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.