GLOBUS

Privrženi supružnici, kraljica Elizabeta II i princ Filip: Kraljevski par slavi 70 godina braka

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

19.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Kraljica Elizabeta II (Elizabeth) i princ Filip (Philip) zakleli su se jedno drugom na vječnu ljubav 20. novembra 1947., prije 70 godina. Svih ovih godina suočavali su se sa mnogim problemima, dolazilo je do konflikata, ali nikada nisu odustali jedno od drugog i od svog braka. 

Kada su se ove godine u blizini dvorca Vindzor okupili gosti na intimnoj večeri, koju su organizirali 91-godišnja kraljica i njen pet godina stariji princ, nisu mogli a da ne primijete koliko su supružnici, i nakon toliko godina, privrženi jedno drugom.

Elizabeta je Filipa upoznala kada je imala 13 godina tokom posjete Pomorskom fakultetu u Darmutu sa svojim ocem, kraljem Džordžom (George VI). Tada su je očarale plave oči osamnaestogodišnjeg Filipa.

10.000 bisera

Sudbonosno “da” izrekla mu je u Vestminsterskoj opatiji šest godina prije nego što je postala kraljica, na veliko iznenađenje mnogih koji su se protivili ovoj vezi.

Vojvoda od Edinburga, nekadašnji grčki i danski princ, poznat je po svojim šalama i po tome što će u javnosti reći svoje mišljenje bez obzira na protokol, što mu mnogi zamjeraju. Neki biografi tvrde da su Elizabeti govorili da se ne udaje za njega, jer je on previše duhovit za nju.

Kraljevski savjetnici protivili su se ovom spoju i zbog toga što je princ rođen izvan Ujedinjenog Kraljevstva te bez značajnije finansijske podloge. Osim toga, njegove sestre udale su se za njemačke plemiće, koji su imali veze s nacistima.

Ali, do ceremonije je došlo i, s obzirom na to da je bila riječ o poslijeratnim godinama, njihovo vjenčanje bilo je relativno skromno. Elizabeta II skupljala je kupone da bi sebi priuštila materijal za satensku vjenčanicu u boji bjelokosti, koju je dizajnirao Norman Hartnel (Hartnell) i koja je bila prekrivena sa 10.000 bijelih bisera.

Tokom 70 godina njihovog braka pojavljivalo se mnoštvo glasina o Filipovim navodnim aferama.

Čak i danas mnogi spominju kako je napustio suprugu i dvoje male djece Čarlsa (Charles) i Anu (Anna) zbog navodnog izleta izvan Komonvelta 1956. godine. To putovanje trajalo je više od četiri mjeseca, a postoje glasine o divljim zabavama u kojima je učestvovao i princ.

Lascivna priroda

Iako Palača zvanično nikada nije komentirala glasine, kraljica je tada dozvolila svojoj pres-službi da objavi saopćenje.

- Netačno je da između kraljice i vojvode postoje bilo kakve nesuglasice – navodilo se u saopćenju.

Kako se kraljica osjećala povodom svih ovih glasina, nikad se neće saznati. Filip je oduvijek volio da flertuje i komentira, a kraljica bi se prva našalila s njegovom lascivnom prirodom. Na sreću princa Filipa, kraljica ima, kako su mnogi okarakterizirali, staromodniji pogled na brak.

U svojim ranim tridesetima izjavila je da nema ništa gore nego kad ograničiš muškarca i ne dozvoljavaš mu da radi ono što želi.

- Možda je tajna njihovog uspješnog braka bila i u tome što su dosta vremena proveli odvojeno. Filip je godinama odlazio svakog vikenda na utakmice pola, ali je uvijek odsjedao kod zajedničkih prijatelja. Svi su oni bili izrazito moralni ljudi, odani kraljici, i mislim da nema nikakvog govora da bi joj prešutjeli nešto što ona ne bi odobravala - rekao je historičar Robert Lejsi (Lacey), koji radi kao konsultant na “Netflixovoj” hit seriji "The Crown", inspiriranoj upravo britanskom kraljicom.

Kažu da je princ Filip u javnosti uvijek u drugom planu, ali da je kod kuće upravo on kralj.

- U braku je Filip uvijek bio glavni za sve - otkrio je Lejsi.

Vjernost, snaga i podrška

- Moj prvi, drugi i posljednji posao jeste da nikada ne iznevjerim kraljicu - davno je izjavio princ Filip.

Zauzvrat, Elizabeta II rekla je 2011. godine da je on njena stijena, snaga i podrška.

Crno-bijeli film

Dok su vjenčanje Elizabetinog unuka, princa Vilijama (William) i Kejt Midlton (Kate Middlton) 2011. godine u televizijskom prijenosu pratile dvije milijarde ljudi, Elizabetinu i Filipovu svečanost pratilo je samo 200 miliona radijskih slušalaca, iako je dio vjenčanja snimljen na crno-bijelom filmu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.