GLOBUS

Nevenka Tromp: Ovo je bila velika šansa za Tribunal, šansa je propuštena

N1

22.11.2017

Nekadašnja istraživačica u Haškom tribunalu i predavačica na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenka Tromp kazala je da je presuda Ratku Mladiću "vrlo konzervativna". Ona je navela da je "ovo bila velika šansa za Tribunal i da je ta šansa propuštena"., piše N1.

Bila je dio tima tužioca Džefrija Najsa (Geoffrey Nice) u procesu protiv Slobodana Miloševića i kroz njene ruke prošlo je hiljade raznih dokumenata koji svjedoče o odgovornosti pojedinaca i država za teške ratne zločine počinjene u proteklom ratu na području bivše Jugoslavije. Dio tih saznanja objavila je u knjizi “Prosecuting Slobodan Milošević: The Unfinsihed Trial “.

- Nije bilo nikakvih pomaka u određivanju zločina genocida za Bosnu i Hercegovinu niti u odnosu na presudu Radovanu Karadžiću niti drugim optuženicima. Ovo je bila jedna velika šansa da Haški tribunal proširi i teritorijalni i vremenski period genocida na 1992. godinu. U slučaju Ratka Mladića postojala je velika šansa jer je po prvi put u njegovu optužnicu uključena masovna grobnica Tomašica i mnogi su se nadali da će taj novi fakt ustvari pridonijeti tome da se pokaže cjeloviti obim genocida - navela je Tromp za N1. 

- Genocid je proces koji negdje počinje i negdje završava. U slučaju BiH, ako se to promatra in nekog šireg aspekta, se vidi da su zločini iz 1992. godine do 1995. imali sličan karakter. Sama činjenica da Mladić negdje u dokaznom materijalu 1993. godine da je već s ovog svijeta nestalo pet hiljada muslimana govori o tome da brojka žrtava iz 1992. godine je vrlo približna žrtvama genocida iz Srebrenice. Ovo je bila velika šansa za Tribunal, ova šansa je propuštena - navela je ona.

Kada je u pitanju genocid, Tromp misli "da neće biti niti jednog drugog mjesta da se ova slika popuni".

- Najveće zatvorske kazne za zločine počinjene u BiH su doživotne kazne koje su izrečene u četiri slučaja, slučaju Lukića, Vujadina Popovića, Stanislava Galića i sada Ratka Mladića. Znači, u ratu se najmanje isplati biti general i vojskovođa, a u slučaju političara, oni se uvijek na neki način izvuku. Čudno je da je civilni komandant srpskih vojnih snaga Radovan Karadžić dobio kaznu od 40 godina dok je netko poput Stanislava Galića, koji je bio komandat Sarajevskog korpusa, završio svoj slučaj i njegova kazna je bila doživotna - kazala je Tromp.

Ona je dodala da je "individualna odgovornost Ratka Mladića vrlo važna".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.