GLOBUS

Reakcija Moskve na presudu Mladiću: Haški sud nije ispunio svoj zadatak

Avaz.ba

23.11.2017

Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je presuda  ratnom zločincu Ratku Mladiću nastavak politizirane linije rada Haškog suda zasnovane na antisrpskom tumačenju događaja devedesetih godina prošlog stoljeća na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako je rekla, takva politika ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnih principa neizbježnog kažnjavanja za ratne zločine već svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu.

Objektivno govoreći, kako je ocijenila, Haški sud nije ispunio zadatak da nepristrasno kazni sve one koji su počinili zločine tog zločine, štaviše selektivnim pravosuđem opravdao je pojedince uprkos postojećim dokazima i otvorio im put u politički život.

Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivice Mladića što je osoblje UN-a držao kao taoce, iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardovanjem bespravno sprovodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Jugoslavije - naglasila je ona i dodala da je u tim napadima poginulo mnoštvo civila i djece, a da niko na Zapadu zbog toga nije odgovarao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.