GLOBUS

Saudijski princ Muhamed ben Salman: Ajatolah Ali Hamneji je "novi Hitler"

AFP

Avaz.ba

24.11.2017

Saudijski princ nasljednik Muhamed ben Salman (Mohammed bin Salman) u razgovoru za New York Times iranskog vrhovnog vođu Alija Hamneija nazvao je "novim Hitlerom", dok rastu napetosti između sunitske Saudijske Arabije i Irana.

"Ne želimo da 'novi Hitler' u Iranu na Bliskom Istoku izvede ono što se dogodilo Evropi za vrijeme Hitlera", rekao je ben Salman o ajatalohu Aliju Hamneiju. 

Neprijateljski odnosi 

Saudijska Arabija i Iran, koji nemaju diplomatskih odnosa od januara 2016., u neprijateljskim su odnosima u pogledu više regionalnih pitanja poput rata u Siriji i Jemenu gdje podržavaju suprotstavljene strane, piše Index.hr.

Taj antagonizam se pojačao početkom novembra nakon što je libanonski premijer Saad Hariri objavio ostavku iz Rijada, kako bi protestvovao protiv Irana i Hezbolaha. 

Saudijska protivavionska odbrana zaustavila je balistički projektil za koji kaže da ga je prema Rijadu ispalila milicija Hutija koja kontrolira velike dijelove susjednoga Jemena. 

"Groteskne optužbe"

Na unutrašnjem planu, Muhamed ben Salman je grotesknim nazvao optužbe prema kojima je izveo čistke kako bi učvrstio svoju vlast. 

On je početkom mjeseca, navodno zbog korupcije, uhapsio 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko vodećih poslovnih ljudi, što je potez koji svjetski analitičari tumače potresom na saudijskoj političkoj sceni i očitim prinčevim pokušajem da učvrsti svoje pravo na krunu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.