Pomoću mačje dlake i kutije cigareta otkriveno ko je slao bombe Obami

Avaz.ba
24.11.2017 22:48

Teksašanka Džulija Pof (Julia Poof) optužena je za slanje ručno pravljenih bombi Baraku Obami (Barack), tokom njegovog predsjedničkog mandata i guverneru Teksasa Gregu About (Abott), a dokazi protiv nje uključuju mobilni telefon, pakovanje cigareta, jedan poklopac i mačju dlaku, piše CNN.

Federalne vlasti saopštile su u optužnici da je Pofova u oktobru 2016. slala veoma opasne eksplozivne naprave Obami i Abotu, kao i Agenciji za osiguranje.

Abot je otvorio svoj paket, ali naprava nije eksplodirala, jer ga nije otvorio kako je dizajniran, rekla je Pof na saslušanju, navodi se u sudskim dokumentima i dodaje da je guverner mogao da završi sa teškim opekotinama, a posljedice su mogle biti i fatalne.

U paketu je osim eksplozivne naprave bio i poklopac sa boce sa prelivom za salate. Svjedoci su rekli sudu da je Pofova kupila istu vrstu preliva za večeru povodom godišnjice.

Paket poslat Bijeloj kući detektovan je tokom skeniranja. Sadržao je mobilni telefon koji je pripadao drugoj osobi koja se također preziva Pof.

Vlasti su povezale Džuliju Pof sa slučajem putem oštećene poštanske etikete nađene na kutiji koju je ona navodno ponovo upotrijebila da pošalje paket Abotu.

Kutija cigareta imala je na sebi markicu teksaškog duhana, što je dovelo do radnje u kojoj je Pofova kupila cigarete i piće. Prodavci u Teksasu stavljaju markice na dno svakog pakovanja da pokažu da je plaćen državni porez na cigarete.

Dva zapaljiva praha u kutiji poklopila su se sa materijalima nađenim u kući Džulije Pof.

Istražitelji su također našli mačju dlaku ispod poštanske etikete na Obaminom paketu. Test je pokazao da se dlaka poklapa sa jednom od mačaka Pofove, kažu vlasti.

Pofova je na saslušanju nakon pritvora kazala da je nevina, a, kako prenosi CNN, rekla je i da ne voli Obamu i da je Abot nervira.

Obamin predstavnik, kao ni guvernerova kancelarija, nisu komentirali slučaj.

Tagovi

Barak Obama
NA VRH