GLOBUS

Žene širom svijeta digle glas protiv zlostavljanja

Agencije

25.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održane su protestne šetnje ulicama Francuske, Španije, Italije, Turske, Čilea, Brazila i drugih zemalja.

U protestnoj šetnji u Parizu na stotine žena je marširalo, a neke su pozivale francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da pojača sredstva koja će njegove ambicije za promjenu učiniti mogućim, prenosi AP.

Rafael Remi Lelu iz grupe "Der Feminizam" požalila se tokom marša da Francuska nema punopravno Ministarstvo za ženske poslove.

Žene su u šetnju krenule ubrzo nakon što je Makron predstavio plan za promjenu, kako je rekao, francuske seksističke kulture, kojim će se zaštititi žene, a kazniti zlostavljači.

Šetnje koje obilježavaju ovaj dan održane su i u drugim gradovima širom Francuske, a aktivistkinje feminističkog pokreta "Femen" nosile su plakate na kojima je pisalo "Osveta žena". 

Centrom Rima također su marširale žene među kojima su bile i one koje vode Sigurne kuće za žene koje bježe od nasilnih muževa i momaka.

Kako navodi AP, žene vrše pritisak na poslanike da posvete više pažnje problemima koji se tiču žena, među kojima je finansiranje skloništa i drugih institucija koje se bave problemom zlostavljanja žena.

Na nekim plakatima učesnica u Rimu pisalo je "Sloboda da budem" i "Sloboda da živim".

U Turskoj je, sa druge strane, skup za obilježavanje ovog dana bio zabranjen.

Uprkos tome, na stotine demonstranata se okupilo i započelo šetnju na glavnoj pešačkoj aveniji u Istanbulu.

Demonstranti koje su činile uglavnom žene, uzvikivali su "Nećemo biti ušutkani" i "Ne plašimo se", a manji skupovi održani su i u drugim gradovima u Turskoj.

Nasilje nad ženama jedno je od naj "proširenijih, prisutnijih i poražavajućih" kršenja prava u svijetu, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Posmatračka grupa "Femicide Map" izvijestila je da je najmanje 1.915 žena ubijeno u Turskoj u prethodnih sedam godina, a da je u 995 slučajeva ubica bio ljubavnik ili supružnik žrtve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.