GLOBUS

Izraelski doseljenici i obavještajci opet provalili u kompleks džamije al-Aqsa

Fena

27.11.2017

Oko 62 izraelska doseljenika i tri obavještajna službenika uz policijsku pratnju su upali u kompleks džamije al-Aksa u okupiranom Jerusalemu.

Nisu zabilježeni nikakvi sukobi s muslimanskim vjernicima tokom ovog incidenta koji se dogodio u nedjelju, izvještava palestinska novinska agencija WAFA. Ahmed Kueri (Queri), čelnik Odjela za pitanja Jerusalema u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), upozorio je na ozbiljne posljedice upornih provokativnih posjeta jevrejskih doseljenika kompleksu al-Aksa. 

- Upadi koje izraelski doseljenici vrše u džamiju al-Aksa, a pod zaštitom izraelske vlade koja pruža potrebne resurse tim doseljenicima... provokacija su na račun muslimanskih vjernika - rekao je Kueri novinarima.

On je kazao da ove aktivnosti, koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom i normama koje štite sveta mjesta, zahtijevaju ozbiljan i čvrst stav međunarodne zajednice, Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodnih organizacija za ljudska prava kako bi se zaustavili ovi izraelski prijestupi.

Kueri je osudio nedavno najavljeni izraelski tender za izgradnju 92 stambene jedinice i parkirališnih mjesta u ilegalnom naselju Pesgat Zef u okupiranom Jerusalemu.  On je nadalje odbacio odluku vrhovnog izraelskog suda kojom se izraelska vlada zadužuje da dodijeli dogovoreni dio zemlje palestinskim građanima u naselju Silvan u Istočnom Jerusalemu, a u zamjenu će izraelske vlasti zatvoriti neke javne prostore u tom naselju radi arheoloških iskopavanja koja provode u tom području. 

Kueri smatra da će takve mjere dovesti do ekstremizma, nasilja i nestabilnosti u ovoj regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.