GLOBUS

Stejt department o zagrljaju Putina i Asada

( AFP)

Avaz.ba

27.11.2017

Portparolka Stejt departmenta Heder Navert (Heather Nauert) prokomentirala je fotografiju sa sastanka Vladimira Putina i Bašara el Asada u Sočiju.

- Mislim da su svi vidjeli fotografiju zagrljaja Putina i Asada. I znate kakav je naš odnos prema napadima uz upotrebu hemijskog oružja. Mislim da ova fotografija svjedoči o tome da Rusija ima određenu odgovornost za pokušaj pomoći Siriji, za pokušaj da izvrši pritisak na vlasti zemlje, na Bašara el Asada, da oni ne bi uradili nešto slično u budućnosti - izjavila je ona.

Navertova je naglasila da Sjedinjene Američke Države podržavaju razgovore o Siriji u Ženevi.

Ona je potvrdila da je američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) prisustvovao razgovorima između predsjednika dvije zemalje, Vladimira Putina i Donalda Trampa 8Trump), ali nije dala detalje.

SAD su ranije optužile Asada da je odgovoran za hemijske napade u Han Šejhunu. Sirijske vlasti su odgovorile da nikada nisu upotrebljavale otrovne supstance protiv civila i terorista i da je čitav hemijski arsenal zemlje izvezen iz zemlje pod kontrolom OZHO.

SAD su, bez pokazivanja ikakvih dokaza o krivici sirijske vojske i ne slušajući poziv Rusije za detaljnom istragom, izvršile napad na sirijsku vojnu bazu Šajrat u noći 7. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.