GLOBUS

Za dlaku izbjegnut rat Sjeverne i Južne Koreje: Vojnici Pjongjanga prešli granicu i otvorili vatru

Avaz.ba

27.11.2017

Sjeverna Koreja prekršila je sporazum o primirju sa Južnom Korejom ovog mjeseca kada su sjevernokorejski vojnici pucali i ranili sjevernokorejskog vojnika dok je bježao i to ne smije ponovo da učini, izjavio je ministar odbrane Južne Koreje. 

Prebjeg, sjevernokorejski vojnik identifikovan samo njegovim prezimenom, Oh, bio je kritički ranjen, ali se oporavio u bolnici u Južnoj Koreji.

Incident je došao u vrijeme povećane napetosti između Sjeverne Koreje i međunarodne zajednice oko programa nuklearnog naoružanja, ali Sjever nije javno reagovao na bjekstvo vojnika.

Ministar odbrane Južne Koreje Song Long-mu upozorio je sjever, dok je bio u posjeti granici gdje je pohvalio južnokorejske vojnike na Zajedničkom sigurnosnom području (JSA), u Panmundžom, u demilitarizovanoj zona, za spašavanje vojnika koji je prebjegao.

Sjevernokorejski graničari kratko su prešli granicu sa Južnom Korejom u potjeri za prebjegom 13. novembra i time prekršili sporazuma o prekidu vatre između sjevera i juga na kraju Korejskog rata.

Od bjekstva prebjega Sjeverna Koreja je, navodno, zamijenila stražare na granici. Vojnik koji je 13. novembra prešao granicu u selu Panmunđžom, 13. novembra je upucan najmanje četiri puta i oporavlja se u južnokorejskoj bolnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.