GLOBUS

Voda izazvala kratki spoj u nestaloj argentinskoj podmornici

( Agencije/Arhiv)

Fena

27.11.2017

Voda je ušla u šnorkel argentinske podmornice San Juan, pri čemu je izazvala kratki spoj baterije, prije nego što je ova podmornica nestala 15. novembra, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik mornarice Enrike Balbi (Enrique).

Podmornica je imala zalihe kisika za samo sedam dana u trenutku kada je izgubila kontakt, te je detektovana iznenadna buka za koju u mornarici smatraju da bi mogao biti zvuk implozije podmornice.

Brodovi sa spasilačkom opremom iz više zemalja, uključujući SAD i Rusiju, pridružili su se potrazi za ovom podmornicom s 44 člana posade.

Prije njenog nestanka, podmornici je naređeno da se vrati u bazu Mar del Plata nakon što je prijavljeno da je voda ušla u ovo plovilo kroz šnorkel (uređaj za dotok atmosferskog zraka pogonskom motoru kada podmornica plovi na maloj dubini), pri čemu je izazvan kratki spoj na bateriji, rekao je Balbi na konferenciji za medije.

- Morali su izolirati bateriju i nastaviti ploviti pod vodom ka Mar del Plati koristeći drugu bateriju - naveo je Balbi.

Potraga za podmornicom dužine 65 metara, na dizel i električni pogon, fokusirana je na područje oko 430 kilometara od argentinske južne obale.

U ovim naporima učestvuju brodovi i avioni na kojima se nalazi 4.000 osoba iz 13 zemalja, uključujući Brazil, Čile i Veliku Britaniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.