GLOBUS

Novi svjetski poredak u režiji Vladimira Putina i Donalda Trampa

( AFP)

Avaz.ba

28.11.2017

Vladimir Putin je u utorak zatražio široku potporu od Donalda Trampa (Trump) za ruski plan da se sirijski građanski rat napokon završi i to velikoj mjeri prema ruskim i iranskim uvjetima, nakon poraza Islamske države i ponovljenog protjerivanja sirijskih pobunjenika. 

Putin je telefonom razgovarao s američkim kolegom više od sat vremena, budući da je ruski predsjednik bio spreman organizirati sastanak u Sočiju s čelnicima Turske i Irana - dvije druge sile koje su bile uključene u sukob u Siriji, piše britanski ''Guardian''. 

Službena Moskva tvrdi da je Putin, u razgovorima s Trampom, prenio "poruku o nužnosti zadržavanja suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta Sirije, te da se postigne političko rješenje temeljeno na principima koje treba razraditi u pregovaračkom procesu u Siriji".

Povećavajući uvjerenje među diplomatima da je marginalizirao i pluralističke i islamističke skupine koje još uvijek vode borbe protiv Asada, Putin planira održati sirijski nacionalni dijalog početkom decembra gdje će pozvati stotine sirijskih skupina koje su postigle sporazume o pomirenju s Asadom. 

Zapadni diplomati strahuju da je Putin zapravo odlučio zaobići UN-ov sirijski mirovni proces u Ženevi, koji bi trebao ponovno početi 28. novembra, a umjesto toga pokrenut će paralelne mirovne sporazume. 

Zapadni diplomati pozivaju Putina da prizna da nametnuto rješenje kojim se isključuju određeni disidenti samo može dovesti do daljnjeg krvoprolića i evropskog odbijanja pružanja sredstava za obnovu.

U pripremi za trilateralni sastanak, Putin je u ponedjeljak ugostio Bašara el-Asada u Sočiju i nakon četiri sata razgovora ustvrdili su da vojna djelovanja polako dolaze svom kraju. Razgovori su ostali tajna sve dok se Asad nije vratio u Damask. 

Bio je to prvi put kada su se dvojica predsjednika sastala otkada je Asad posjetio Moskvu u oktobru 2015. kako bi razgovarao o iznenađujućoj ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji kako bi zaštitio sirijskog vođu od neizbježnog poraza. 

U četverosatnom sastanku, Putin je rekao Asadu: 

- Još smo daleko od potpunog poraza terorizma. Ali što se tiče našeg rada ... na području Sirije, vojna se operacija okončava. Sada, najvažnija stvar je, naravno, preći na politička pitanja i sa zadovoljstvom spominjemo vašu spremnost na rad s onima koji žele mir i rješenje sukoba. 

U pažljivo napisanim riječima, Asad je rekao ruskom čelniku: 

- U ovoj fazi, posebno nakon što smo postigli pobjedu nad teroristima, u interesu je da krenemo naprijed s političkim procesom. 

Iako su u utorak dvojica čelnika također razgovarala o Ukrajini, Sjevernoj Koreji i Afganistanu, fokus je bio na Putinu i postavljanju njegovih uvjeta diplomatskog okončanja sirijskog građanskog rata. Putinov mirovni plan ostavit će desetke hiljada iranskih paravojnih postrojbi unutar Sirije, a sumnjivo je da se Iran pojavljuje kao najveći pobjednik iz sukoba. 

Međutim, Putin se suočava s problemima da uvjeri Tursku, dugoročne sponzore sirijske opozicije, da svaki sporazume neće ojačati kurdske pobunjenike u sjevernoj Siriji. 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) smatra sirijske Kurde, ključnu vojnu silu u borbama protiv ISIL-a, da je neraskidivo povezana s kurdskim snagama PKK za koje Turska kaže da djeluje kao teroristička skupina unutar njezinih granica. 

Sjedinjene Države također su rekle da će zadržati vojnu prisutnost unutar Sirije, djelimično kako bi se osiguralo da se održi integritet mirovnog procesa UN-a.

A na tom trilateralnom sastanku, Putin je izjavio da mirovno rješenje za okončanje šestogodišnjeg Sirijskog građanskog rata zahtijeva kompromis svih strana, uključujući i vladu Asada. 

- Militanti u Siriji dobili su odlučujući udarac, a sada postoji realna prilika za okončanje višegodišnjeg građanskog rata - izjavio je Putin dok je bio domaćin iranskog predsjednika Hasana Ruhanija (Hassan Rouhany) i turskog kolege Erdoana u Sočiju. 

- Sirijski narod morat će utvrditi svoju budućnost i dogovoriti se o načelima vlastite državnosti. Očigledno je da proces reforme neće biti lagan i da će zahtijevati kompromise i koncesije od svih sudionika, uključujući, naravno, vladu Sirije.

Trostrani sastanak podržao je njegov plan za kongres Sirijskog nacionalnoga dijaloga koji će se održati u Rusiji u prosincu. Sastanak namjerava pomoći u uspostavi ustava za ponovno ujedinjenu Siriju, uključujući uvjete predsjedničkih izbora u kojima će Asad imati pravo kandidature. 

No, u znaku poteškoća s kojima se Putin suočava, Erdoan tvrdi da sirijski Kurdi moraju biti isključeni iz kongresa zbog toga što su povezani s kurdskim skupinama za koje Turska kaže da su teroristi. Erdoan je nekoć bio jedan od glavnih podupiratelja rascjepkane sirijske opozicije, ali se sada prvenstveno usredotočuje na ono što Turska smatra kurdskom prijetnjom na svojoj granici. 

Ruhani je izjavio da je postavljen temelj za političko rješenje, no on je tvrdio da je "neprihvatljivo" za strane trupe koje niko nije pozvao u Siriju da ostanu u zemlji - referirajući se na američke trupe na sjeveroistoku zemlje. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.