GLOBUS

U Njemačkoj će do 2050. godine biti udvostručen broj muslimana

Avaz.ba

30.11.2017

Postotak muslimanskog stanovništva mogao bi se u Njemačkoj do 2050. udvostručiti, proizlazi iz studije instituta Pew, objavljene u četvrtak u Berlinu.

- U Njemačkoj bi, ako se uzme u obzir regularna migracija bez izbjegličkih valova, 2050. udio muslimanskog stanovništva mogao iznositi 11 posto, što je gotovo dvostruko više nego danas - proizlazi iz studije američkog instituta, prenosi N1.

I bez regularne migracije, udio bi se sa sadašnjih 5,5 posto mogao povećati na devet posto, procjena je instituta. Razlog tome je činjenica da su građani muslimanske vjere u prosjeku mlađi od ostatka stanovništva te da muslimanske žene u prosjeku rađaju više djece (1,9) od ostatka ženske populacije (1,4 djeteta po ženi).

Prema studiji, u kojoj su analizirani podaci iz zemalja članica Evropske unije, Norveške i Švicarske, zemlja s najvišim postotkom muslimanskog stanovništva u EU-u je Francuska (8,8 posto), iza koje slijede Švedska (8,1 posto) te Velika Britanija (6,3 posto).

Studija pokazuje i da većina Nijemaca dolazak većeg broja izbjeglica iz Sirije i Iraka ne doživljava kao "ozbiljnu prijetnju", za razliku od ispitanih u Poljskoj, Mađarskoj, Italiji i Grčkoj.

U Poljskoj, u kojoj je otpor javnost prema muslimanskim useljenicima vrlo izražen, živi 0,1 posto muslimana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.