GLOBUS

Sprema li se Tramp da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela?

Avaz.ba

1.12.2017

Zvaničnici SAD-a najavljuju da će predsjednik Donald Tramp (Trump) ponovo odložiti ispunjenje svog obećanja iz izborne kampanje da preseli ambasadu svoje zemlje u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Međutim, on će po svoj prilici priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela. Očekuje se da će se to deseti sljedeće sedmice nakon čitavih mjeseci unutrašnjih razmatranja koje su zvaničnici opisali kao posebno intezivne u posljednjim danima. 

Oni za oklijevanje predsjednika da ispuni obećanje o preseljenju ambasade kažu da je razlog što bi to moglo nanijeti štetu njegovim naporima da doprinese sklapanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Zvaničnci koji su to rekli su tražili da im se ne pominju imena jer nemaju ovlaštenja da daju izjave, prenose agencije. 

Dva izraelska ministra izrazila su ranije danas nadu da će Tramp uskoro okončati "apsurdnu situaciju", kako su je nazvali, preseljenjem ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva u Jerusalem, kao što je obećao tokom izborne kampanje.

"Nadam se da će se apsurdna situacija okončati", rekao je ministar energije Juval Stajnic za izraelski javni radio, podsjetivši da kada američki predsjednici dolaze u posjetu Izraelu idu u Jerusalem, a ne Tel Aviv. 

Ministar ekologije Zev Elkin, koji je također zadužen za Jerusalem, ocijenio je u izjavi za vojni radio da nema logičnog razloga da se preseljenje ponovo odlaže, dodavši da bi takav potez "mogao navesti druge zemlje da to isto urade".

Izraelski mediji su sinoć javili da izraelski zvaničnici navodno očekuju da predsjednik SAD-a objavi u narednim danima odluku o selidbi američke ambasade u Jerusalem koji će priznati za glavni grad Izraela. 

To bi se moglo desiti već u nedjelju i Tramp daje instrukcije zvaničnicima da se za to pripreme, naveli su isti izvori. Bijela kuća kasno sinoć apelovala na oprez povodom takvih izvještaja, rekavši da su "preuranjeni".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.