GLOBUS

Bahatoj gradonačelnici 14 godina zatvora: Hvalila se luksuzom, a gradom upravljala preko Whatsappa

Facebook

Avaz.ba

4.12.2017

Gradonačelnica brazilskog grada Bom Žardima Lidiana Lete osuđena je na najmanje 14 godina zatvora zbog pronevjere 4,5 miliona funti (više od 600 miliona dinara).

Ona je krala novac iz budžeta jednog od najsiromašnijih gradova u Brazilu, piše britanski "Independent".

Kako se navodi, 27-godišnja gradonačelnica je lokalnim zvaničnicima davala instrukcije putem mobilne aplikacije WhatsApp, živeći luksuznim životom na 290 kilometara daleko od Bon Žardima.

Ona je nakon dvije i po godine suđenja i šestogodišnjeg kućnog pritvora osuđena na 14 godina i jedan mjesec zatvora nakon što je proglašena krivom za krađu novca iz budžeta za obrazovanje grada Bom Žardima na sjeverozapadu Brazila, a kako se navodi, ona još uvijek ima pravo da podnese žalbu na ovu odluku suda.

Kada su vlasti u Brazilu naredile njeno hapšenje 2015., ona se dala u bjekstvo u međuvremenu upozoravajući putem WhatsApp svoje zamjenike da je ona i dalje gradonačelnica i da ni slučajno ne razgovaraju sa vlastima.

Nakon što je provela 39 dana u bjekstvu predala se vlastima.

Vlasti su, kako se navodi, počele da istražuju njene naloge na društvenim mrežama gdje se ona neprestano hvalila svojim glamuroznim luksuznim životom. 

"Mogu da kupujem šta god hoću, trošit ću novac na ono što hoću i ne interesuje me šta ljudi govore o meni", poručila je ona jednom prilikom na Instagramu.

Kako "Independent" objašnjava, sve je počelo 2012. godine kada je njen bivši dečko Umberto Dantas dos Santos dobio zabranu da bude na funkciji gradonačelnika zbog optužbi za korupciju.

Ubrzo nakon toga, Lete se kandidirala na tu poziciju, a njega imenovala za svog glavnog savjetnika.

Dos Santos je još u bijegu, ali je u odsustvu osuđen na 17 godina zatvora, a njih dvoje su raskinuli početkom 2015., kada je Dos Santos dao otkaz.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.