Sve tajne Putinove porodice

Piše: Avaz.ba

Foto: ( Arhiv)


Poznato je da je Vladimir Putin bio u braku sa Ljudmilom 31 godinu i da s njom ima dvije odrasle kćerke - Mariju i Jekatarinu ili Katarinu.

Dugo su se skrivale od javnosti, a jedino što je Putin prije nekoliko mjeseci priznao jeste da obje kćeri žive u Rusiji i da nisu javne ličnosti. Rekao je također da se ne bave ni politikom ni biznisom i da imaju svoje karijere koje uspješno razvijaju.

Marija Putin je starija i rođena je 1985. godine. Studirala je biologiju na državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu i medicinu u Moskvi. Sve do nedavno je živjela u Holandiji, nedaleko od Haga i to sa svojim partnerom, holandskim biznismenom Joritom Fasenom. Stan u kojem su živjeli nedavno je prodan za 3.000.000 dolara. U javnost je izašao podatak da je stan u kojem je živjela u Holandiji prodat.

O Joritu Fasenu se zna da je radio za Gazprom, najveću rusku naftnu kompaniju u kojoj je suvlasnik i ruski predsjednik. Fasen je završio arhitekturu i jedino se zna da je 2012. godine imao saobraćajku u Moskvi kad je na njegov auto naletio automobil ruskog bankara Matveja Urina. Nakon sudara Fasena su napali bankar i njegovi tjelohranitelji, ali nisu imali pojma s kim imaju posla. Ubrzo ih je stigla zaslužena kazna. Urin je osim zbog izazivanja nesreće i nasilničkog ponašanja, ubrzo završio na 7 i po godina u zatvoru zbog pronevjere 517.000.000 dolara.

Fasen je u Gazpromu bio izvršni direktor, a pojedini mediju su pisali da je par u braku i da imaju djecu. Putin je to potvrdio ranije ove godine da ima unučiće, ali da želi da oni imaju normalno djetinjstvo i mladost i da ne odrastaju poput prinčeva.

Jekatarina Tihonova, ili samo Katerina, je Putinova godinu dana mlađa kćerka. Završila je u Moskvi njemačku školu i udata je za sina Putinovog bliskog prijatelja. Riječ je o 35-godišnjem Kirilu Šamalovu s kojim je u braku od 2013. godine. Katerina nije željela da bude prepoznata kao kćerka najmoćnijeg čovjeka u Rusiji, pa je uzela prezime bake po majci. Bavila se plesnom akrobatikom i u tome bila vrlo uspješna, a već tada, dok je bila sasvim anonimna, sumnjalo se da je Putinova kćerka zbog jake fizičke sličnosti. Jekatarina je direktorica Fondacije za nacionalni i intelektualni razvoj, zatim Nacionalnog intelektualnog centra za rezerve, a vodi i Inopraktiku, naučni centar vrijedan 1,7 milijardi dolara na Moskovskom državnom univerzitetu.

Njen suprug Kiril Šamolov je jedan od najmlađih milijardera na svijetu, a magazin Forbes procjenjuje ga na 1,3 milijarde dolara. Njegova blistava karijera počela je kad je jedva navršio 20 godina. Već tad je bio postavljen za glavnog pravnog savjetnika za spoljno-ekonomske poslove u Gazpromu. Već 2004. postao je glavni advokat u pravnom odjelu Gazprombanke, a onda i konsultant ruskog ministarstva finansija za upravljanje državnom imovinom, privatizacijom i reformom državnih poduzeća.

Četiri godine kasnije, kad je navršio 26 godina postao je potpredsjednik za poslovnu administraciju u petrohemijskoj kompaniji Sibur Holding. Kompanija ima sjedište u Moskvi, a Kiril je baš tu stekao veliko bogatstvo. Ruska Vlada ima oko 38 posto dionica kompanije, a kad je 2014. godine kupila udjele u ruskoj tvornici cementa, Kiril je dio istog trena prebačen na nove poslove. Ipak zadržao je mjesto u upravnom odboru Sibur Holdinga. Uz to osnovao je kompaniju Ladoga Management koji će investirati u IT industriju inženjerske usluge i slično.

Jekatarina i Kirili a prema pisanju Reutersa imali su 2015. godine imovinu vrijednu oko 2.000.000.000 dolara, a samo vila u Francuskoj vrijedi 3.700.000 dolara. Mnogi pamte njihovo raskošno vjenčanje koje su organizirali u luksuznom skijalištu Orekhovo nedaleko Moskve, u resortu ''Igor''. Sve je podsjećalo na scene iz filma ''Dr. Živago''. 

Mladence su u resort dovezli u saonicama koje su vukla tri bijela konja. Pozvali su 100 uzvanica koji su tokom noći mogli i klizati na obližnjem klizalištu. Na ulazu u resort svi su morali osiguranju predati mobitele. Neki tvrde da bi Putina na idućim izborima 2024. godine mogla naslijediti upravo Jekatarina jer se on sam više neće moći kandidirati za predsjednika. Otac ju već sad priprema za novu dužnost, a ona bi te godine trebala navršiti 38.

NA VRH