GLOBUS

Belgijski sudija sutra će zvanično okončati postupak izručenja Pudždemona i njegovih zamjenika

R. B.

5.12.2017

Belgijski sudija zvanično će u srijedu okončati postupke izručenja smijenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i četiri njegova zamjenika, nakon što je Španija povukla zahtjev, navode tužioci u saopćenju.

Tokom sudskog saslušanja, sudija "neće imati drugog izbora nego da odluči da je slučaj bez osnove", izjavili su tužioci nakon što je Španija službeno povukla evropski nalog za hapšenje Pudždemona. 

Belgijski tužioci prošlog mjeseca zatražili su od sudije da odobri nalog koji je izdao Madrid za pet osoba u prvom krugu, nakon čega se očekivala borba u sudnici, sa prvom odlukom koja je zakazana za 14. decembar.

Ali, u utorak, španski sudija je odlučio povući nalog jer su Pudždemon i ostali "pokazali namjeru da se vrate u Španiju" i da učestvuju na regionalnim izborima 21. decembra, prenosi AFP. 

Belgijski tužioci izjavili su da su im španske vlasti potvrdile "definitivni karakter njihove odluke", navodi se u saopćenju.

Ali još uvijek postoji španska potjernica za Pudždemonom, što znači da će bjegunci biti zadržani po dolasku u zemlju. 

Pudždemonov advokat Pol Bekart (Paul Bekaert) ranije je rekao belgijskom dnevniku L'Echo da katalonski lider neće "napustiti Belgiju".

Sve se dešava nakon što je katalonska izborna kampanja počela, a Pudždemon u ponedjeljak razgovarao sa pristalicama u Kataloniji putem video linka.

Madrid je zakazao nove izbore nakon proglašenja nezavisnosti 27. oktobra, nakon što je odbacio katalonsku vladu i obustavio autonomiju regiona. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.