GLOBUS

Palestinci najavili tri dana gnjeva zbog najave priznavanja Jerusalema glavnim gradom Izraela

Avaz.ba

5.12.2017

Palestinske frakcije najavile su "tri dana gnjeva" zbog najave predsejdnika SAD Donald Trampa (Trump) da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela i da preseli Ambasadu SAD.

Tramp je obavijestio palestinskog lidera Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha o planu preseljanja, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i predsjedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju da bi ih obavijestio o tome.

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Tramp po svoj prilici sutra priznati Jerusalem kao glavni grad jevrejske države, ali da će preseljenje Ambasade odložiti za još šest mjeseci, iako se očekuje da će narediti da odmah počne planiranje selidbe, objavili su izraelski mediji.  

Isti izvori su međutim upozorili da još nema njegove konačne odluke.

O priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i odlaganju preseljenja javio je i "New York Times".  

Palestinske organizacije su Trampovu politiku nazvale "političkom ucjenom koja će ga onemogućiti da postigne rezultate u regionu".

U zajedničkom saopćenju palestinske "nacionalne i islamske snage" najavile su proteste i pozvale svoj "narod u Izraelu i širom svijeta da se okupi u gradskim centrima i izraelskim ambasadama i konzulatima u cilju da izrazi opšte narodni gnjev".  

Pozivaju i na velike proteste da bi se odbacili "pokušaji administracije SAD da preseli Ambasadu u Jerusalem ili da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela".

Ocijenjeno je da je "pravo naroda da djeluje na sve legalne i diplomatske načine, unutar međunarodne zajednice i međunarodnog prava u Hagu, da minira taj pokušaj", prenosi B92.  

Ujedno se poziva na hitne sastanke islamskih zemalja kako bi se naglasilo odbacivanje američkih poteza u Jerusalemu.

Abas će nastaviti da poziva svjetske lidere da bi spriječio korak koji smatra neprihvatljivim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.