GLOBUS

Trampova odluka razbijesnila predstavnike muslimanskih zemalja

( Arhiv)

Avaz.ba

7.12.2017

Odluka predsjednika SAD da Jerusalem prizna kao prijestolnicu Izraela izazvala je osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka. 

Predsjednik Indonezije Joko Vidodo (Widodo), lider najmnogoljudnije muslimanske zemlje, osudio je odluku SAD da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

- Indonezija najoštrije osuđuje odluku SAD da jednostrano prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i traži od te zemlje da preispita tu odluku. Taj potez može da uzdrma opštu sigurnost i stabilnost - rekao je Vidodo.

Premijer Malezije Nadžib Razak (Najib) pozvao je muslimane širom svijeta da se suprotstave priznavanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice.

- Pozivam sve muslimane širom svijeta da se čuje njihov glas i da jasno stave do znanja da se protive priznavanju Jerusalema kao prijestolnice - rekao je Nadžib.

Portparol vlade Jordana Mohamed el Momani (Mohammad) saopćio je da ta zemlja odbacuje jednostranu odluku SAD nazvavši je pravno ništavnom jer konsoliduje okupaciju Izraela u istočnom dijelu spornog grada.

Jordanski kralj Abdulah II (Abdullah) izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom (Trump) kome je rekao da ignoriranje prava Palestinaca, muslimana i kršćana u Jerusalemu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova Trampov potez naziva "neodgovornim" i poziva Vašington da ga preispita.

Istovremeno, iračka vlada zahtijeva od SAD da povuče odluku o priznavanju Jerusalema kao prijestolnice Izraela kako bi se izbjeglo rasplamsavanje terorizma.

- Upozoravamo na opasne posljedice ove odluke o stabilnosti regiona i svijeta. Američka administracija mora da povuče tu odluku kako bi spriječila opasne eskalacije koja bi podstkla ekstremizam i stvorila povoljne uslove za terorizam.

- I Egipat odbacuje odluku SAD o premještanju ambasade u Jerusalem - saopćilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalema kao izralske prijestonice ne mijenja pravni status grada, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopćilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.

Saudijska Arabija izrazila je također protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osjećanja muslimana širom svijeta".

Katar je takođe ocenio da odluka o premještanju američke ambasade u Jerusalem predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir".

I Liban upozorava da Trampova odluka prijeti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.