GLOBUS

Sukobi širom Zapadne obale, povrijeđene najmanje 43 osobe

Avaz.ba

7.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Širom Zapadne obale sukobi Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti, u kojima su povrijeđene najmanje 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca. 

U Ramali su na protestante ispaljeni gumeni meci. U Betlehemu i Jerusalemu je napeto.

Sukobi su izbili nakon jučerašnje odluke amerikčkog predsednika Donalda Trampa (Trump) da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanju mnogih svetskih zvaničnika, Jerusalem proglasi za prijestonicu Izraela i u taj grad premjesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

Još i pre nego što je i zvanično saopštio svoju odluku kojom je šokirao svet, počelo je okupljanje Palestinaca u pojasu Gaze koji su palili njegove slike i američke zastave.

Protesti su nastavljeni i danas, a u međuvremenu zvanični Izrael poslao je "na problematična" područja dodatne trupe vojske. Naravno, odmah su izbili sukobi u tom dijelu svijeta u kojem se sve zatrese i pri najmanjoj izmjeni dosadašnjeg statusa kvo.

Reporteri CNN izvještavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Betlehema i Jerusalema, kao i drugih gradova.

U Ramali su izraelske snage sigurnosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i djeca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga sigurnosti. Također, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci korišteni su i u Betlehemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalema, onog dijela u kojem žive Palestinci, prenosi B92.

Protesti su se prelili i na Jemen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.