Posljednje obraćanje predsjednika Haškog tribunala Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda: Posao je obavljen

Avaz.ba
08.12.2017 12:09

Foto: Ađijus: Međunarodni sud imao dva historijata

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus (Carmel Agius) danas je predstavio posljednji izvještaj o Strategiji okončanja rada Međunarodnog suda Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prije zatvaranja Međunarodnog suda 31. decembra 2017.

Glavna poruka obraćanja predsjednika Ađijusa bila je “Posao je obavljen”, pošto je, nakon više od 24 godine postojanja, Međunarodni sud sada završio sav svoj pravosudni rad, u skladu sa svojim čvrstim obećanjem Vijeću sigurnosti. 

Izrečene presude

Predsjednik Ađijus se osvrnuo na važnost presuda izrečenih u posljednja dva predmeta pred MKSJ, prvostepene presude u predmetu Mladić i žalbene presude u predmetu "Prlić i drugi", i istakao neke od najznačajnijih iskoraka u sudskoj praksi, označivši ih kao “tačke poslije kojih nema povratka, koje su nepovratno promijenile sliku međunarodnog pravosuđa”. 

Prisjećajući se odluke Vijeću sigurnosti da osnuje MKSJ u maju 1993. godine, predsjednik je rekao:

- Iz današnje perspektive, osnivanje MKSJ bio je jedan od trenutaka kojim bi međunarodna zajednica trebala najviše da se ponosi. Štaviše, Međunarodni sud je ispunio proročanstvo prvog predsjednika MKSJ, velikog Antonia Cassesea, postavši “prekretnica za svjetsku zajednicu”, tako što je pokazao da može raditi na efikasan i nepristrasan način uz podršku država članica i tijela Ujedinjenih naroda - kazao je Ađijus.

On je ponovio da izazovi i poteškoće s kojima se MKSJ susretao “ni na koji način nas ne trebaju navesti na zaključak da osnivanje međunarodnih krivičnih sudova nije vrijedno truda,” podsjećajući države članice da, iako međunarodno pravosuđe uvijek oduzima puno vremena, glomazno je i skupo, “živjeti s alternativom da se ništa ne preduzme i dopusti nekažnjivost znači platiti mnogo, mnogo višu cijenu ”.  

Predsjednik Ađijus je dalje napomenuo da je Međunarodni sud imao dva historijata – onih koji su ga podržavali, koji su “stavili svoj potpis na veoma važnu stranicu u historiji međunarodnog krivičnog pravosuđa i borbe protiv nekažnjivosti”, i onih koji su odbacivali Međunarodni sud od samog početka “zbog političke ili lične koristi, slijepog nacionalizma i etničke mržnje”. Kako je predsjednik rekao, prvi će biti viđeni u pozitivnom svjetlu, dok će ovi drugi doživjeti osudu.

Pominjući svoja lična iskustva, Ađijus je naglasio da mu je pripala čast, ali i odgovornost da obavlja funkciju posljednjeg predsjednika MKSJ, napominjući da kraj rada Međunarodnog suda ne znači da je posao završen.

- Stoga apelujem na međunarodnu zajednicu da pruži uvjeravanja svim nacionalnim zajednicama u regionu da neće biti napuštene nakon zatvaranja Međunarodnog suda, i da to obećanje ispuni - rekao je Ađijus.

Također je izrazio vjeru u to da će tijelo koje nasljeđuje Međunarodni sud, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), uspješno nastaviti nasljeđe Međunarodnog suda u budućnosti.

Masovni zločini

Predsjednik je iskoristio priliku da zahvali brojnim akterima i organizacijama koji su omogućili, podržavali i usmjeravali rad Međunarodnog suda tokom proteklih četvrt stoljeća, između ostalih Službi Ujedinjenih naroda za pravne poslove, Holandiji, kao zemlji domaćinu Međunarodnog suda, neformalnoj radnoj grupi Vijeću sigurnosti za međunarodne krivične sudove, Evropskoj uniji i brojnim pojedinačnim državama.

Osim toga, predsjednik Ađijus je izrazio svoju duboku zahvalnost osoblju Međunarodnog suda, njegovim čelnim ljudima i sudijama na “izuzetnom doprinosu Međunarodnom sudu i međunarodnom krivičnom pravosuđu”.

- I dok međunarodna zajednica sada skreće pogled dok se masovni zločini i dalje odvijaju, čak i u ovom trenutku, a geopolitičke prepreke blokiraju bilo kakvo sveobuhvatno rješenje za ostvarivanje pravde, ne smijemo zaboraviti političku hrabrost koja je dovela do stvaranja MKSJ, dugi put koji je Međunarodni sud prešao, i potrebu da se s tog puta ne skrene - kazao je Ađijus.

Tagovi

Carmel Agius

Oglasi

NA VRH