GLOBUS

Makron pozvao muslimane na mir

Piše: Avaz.ba

8.12.2017

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) apelirao je na smirivanje dok muslimani protestiraju zbog odluke predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da Jerusalem prizna za glavni grad Izrala.

Makron je uputio taj apel na mir zbog poziva islamskog ekstremističkog Hamasa na novu "intifadu", ustanak protiv jevrejske države. 

- Pozivam sve na smirivanje i da budu odgovorni - rekao je Makron na otvaranju jednog skupa o Libanu u Parizu. 

Makron je u srijedu odluku Trampa nazvao "jednostranom" i da je "za žaljenje", čime se pridružio liderima drugih evropskih, arapskih i muslimanskih zemalja, koji su je kritizirali.

Nadam se da preduzete inicijative o statusu Jerusalema, koje moraju prije svega biti predmet pregovora Izraela i Palestinaca pod pokroviteljstvom UN-a, neće doprinijeti nestabilnosti u regionu - rekao je Makron, ocijenivši da se nijedan problem na Bliskom istoku ne može riješiti jednostranim odlukama i nametanjem sile.  

Premijer Libana Sad Hariri upozorio je, također, na opasnost da priznanje Jerusalema oteža mirovni proces, koji je ionako u zastoju više od tri godine, i da još više ugrozi stabilnost Bliskog istoka.

Palestinci planiraju da u istočnom dijelu Jerusalema proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države. Izrael je taj dio tog grada okupirao u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.  

Tramp je priznanjem odstupio od politike koju su SAD vodile decenijama.

Protesti su zbog toga izbili širom Azije - od Malezije do Turske, na palestinskom teritoriju i u samom spornom istočnom Jerusalemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.