GLOBUS

U srijedu počinju pregovori o novoj vladi Njemačke

Avaz.ba

8.12.2017

Demokršćanska unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) počet će sljedeće srijede razgovore o sastavljanju koalicijske vlade, saopćilaje predsjednica zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Andrea Nahles.

"U srijedu ćemo imati prve razgovore s predstavnicima CDU-a i CSU-a. No, to isprva neće biti razgovori o konkretnim temama, mi se još uvijek ne nalazimo u pregovorima", rekla je Nahles u petak za javni servis Deutschlandfunk. 

Ona je, nakon što je SPD na stranačkom kongresu u četvrtak dao zeleno svjetlo za početak razgovora s demokršćanima, objasnila kako SPD zasad ne postavlja nikakve uvjete za bilo koji oblik buduće saradnje.

"Poznato je koje su teme nama važne: borba protiv siromaštva u starosti, investicije u socijalnu stanogradnju, i borba protiv klimatskih promjena", rekla je Nahles. 

Stranački kongres SPD-a je odobrio pregovore koji zasad nemaju definirani cilj. Za stranku u obzir dolazi i koalicijska vlada sa SPD-om kao manjim partnerom, ali i toleriranje manjinske vlade na čelu s demokršćanima, prenosi Index.hr. 

Kako bi se udovoljilo velikom dijelu stranke koja se protivi ulasku u novu vladu s Angelom Merkel na čelu, odlučeno je da, ako se nakon prvih razgovora vodstva Unije i SPD-a dođe do zaključka kako postoje temelji za stvaranje novog izdanja "velike koalicije", nastavak pregovora mora odobri još jedan, vanredni, kongres SPD-a u januaru.

Prema ispitivanju javnog mišljenja "Politbarometer" koji je za javni servis ZDF proveo institut Forsa, 70 posto ispitanih građana Njemačke očekuje novo izdanje "velike koalicije", ali samo 47 posto ispitanih smatra da je do to dobro za zemlju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.