GLOBUS

Vjetrovi u Južnoj Kaliforniji slabe, ali to dodatno može ugroziti vatrogasce

R. B.

9.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Moćni vjetrovi iz Santa Ane,  koji su uzrokovali petodnevnu vatrenu opsadu u Južnoj Kaliforniji, kasno sinoć su počeli slabiti, ali destruktivni požari još uvijek ugrožavaju živote i imovinu, kao i vatrogasce koji će ostati u fazi visoke spreme tokom vikenda. 

Požari, koji su se protezali od Odžajia do Okeansajda, uništili su više od 1.000 objekata, prisilili su stotine hiljada ljudi iz svojih domova. 

Dim je prouzrokovao probleme sa kvalitetom vazduha, za koji su zvaničnici kazali da je vjerovatno najzagađeniji u historiji. 

Zvaničnici su upozorili da vjetrovi sa okeana mijenjaju pravac, što može ugroziti vatrogasce i dovesti ih u situaciju kada nemaju odstupnicu. 

Upozorenje crvenog nivo na snazi je do nedjelje navečer, rekao je Tom Fišer (Fisher), meteorolog Nacionalne službom za vrijeme u Oksnardu, prenosi LA Times.

"Kada tornado pogodi Srednji zapad, nema zaustavljanja. Kada uragan udari na istočnu obalu, nema zaustavljanja. Kada dolaze vjetrovi iz Santa Ane, nema zaustavljanja ", rekao je Kendal Bortiser (Bortisser), portparol Odjeljenja za šumarstvo i zaštitu od požara u San Diegu.

Tijelo do sada jedine prijavljene žrtve požara je identifikovano.  Kancelarija za medicinske preglede okruga Ventura identifikovala je tijelo 70-godišnje Virdžinija Pesola (Virginia) iz Santa Paula.

Umrla je od gušenja dimom i visoke temperature, naveli su zvaničnici. 

Smrt istražuju Jedinica za saobraćaj Kalifornije, te Jedinica za velike zločine šerifovog okruga Ventura. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.