GLOBUS

U Parizu protesti zbog posjete Benjamina Netanjahua

Avaz.ba

9.12.2017

U Parizu danas na stotine propalestinskih aktivista protestuje protiv planirane posjete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Francuskoj u nedjelju.

Demonstranti su nosili palestinske zastave i fotografije francuskog predsjednika Emanuela Makrona ispod kojih je pisalo "saučesnik" zbog toga što će ugostiti Netanjahua koji je pozdravio odluku SAD da priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela, prenose agencije. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je u srijedu objavio tu odluku kao i da Vašington planira da premjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a kako je izvjestio „New York Times“, ta odluka je naišla na osude širom svijeta, prenosi Nezavisne novine.

Kako se navodi, Netanjahu koji je pozdravio ovaj potez, trebalo bi da se sastane sa Makronom sutra pred sastanak ministara spoljnih poslova država Evropske unije zakazan za ponedeljak u Briselu.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan rekao je da je taj potez SAD-a "protiv međunarodnog prava".

Kako je britanska agencija prethodno izvjestila pozivajući se na navode neimenovanog zvaničnika iz turskog predsjedništva, turski i francuski predsednici Redžep Tajip Erdoan i Emanuel Makron radiće zajedno na pokušaju da ubijede SAD da ponovo razmotre svoju odluku o priznavanju Jerusalima kao prestonicu Izraela.

Prema riječima tog izvora, dvojica lidera su se tokom telefonskog razgovora saglasili da je taj potez zabrinjavajući za region, a Turska i Francuska će uložiti zajedničke napore da pokušaju da preokrenu odluku SAD, prenosi Rojters.

Saopštenje američkog predsjednika Donalda Trampa u sredu uznemirilo je američke saveznike na Zapadu.

U Ujedninjenim nacijama, Francuska, Italija, Njemačka, Britanija i Švedska su pozvale SAD da "donesu detaljne prijedloge za uspostavljanje mira između Izraela i Palestine", podsjeća agencija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.