GLOBUS

London: SAD otvaraju ambasadu bez ograde

Agencije

14.12.2017

SAD će u januaru svoju ambasadu u Londonu preseliti u stakleni oblakoder s pogledom na rijeku Temzu, čija je izgradnja koštala milijardu dolara.

Zgrada u Londonu, koji je posljednjih godina na meti terorista, izdvaja se time što oko nje nema ograde, niti drugdje uobičajenih betonskih barijera, te prolaznici mogu slobodno da joj se približe, navodi agencija AP.

Duž placa Ambasade su parkovi s klupama, a vještačko jezero i vodopad odvajaju zaštićenu stranu zgrade od prolaznika.

Zvaničnici su istakli da jezero ne okružuje cijelu zgradu, pa joj se može prići s druge strane.

Ambasador SAD u Velikoj Britaniji Robert Džonson (Johnson) rekao je da je dvanaestospratnica, čije je otvaranje predviđeno 16. januara, građena da bude "prijateljska i sigurna".

Džonson je kazao da se nada da će novu zgradu ambasade posjetiti i američki predsednik Donald Tramp (Trump) tokom posjete Londonu. Još nije utvrđen datum te posjete, na poziv britanske kraljice Elizabete Druge.

- Nadamo se da ćemo ugostiti predsjednika ovdje - kazao je ambasador i dodao da očekuje da će Tramp biti "impresioniran građevinom i ljudima koji u njoj rade".

Nova zgrada Ambasade SAD zauzima uočljivu poziciju u centru Londona, na južnoj obali Temze, izgrađena umjesto jedne ogromne betonske zgradu iz 1960.

Zvaničnici su rekli da bi renoviranje i modernizovanje stare zgrade ambasade bilo preskupo, te je izabrana nova lokacija.

Nova zgrada u obliku velike staklene kocke duplo je veće od stare i predstavlja najskuplju zgradu čiju su izgradnju finansirale SAD.

Izgradnja je finansirana od prodaje drugih američkih nekretnina u Velikoj Britaniji i za nju nije utrošen novac poreskih obveznika u SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.