GLOBUS

Ljekari bez granica: Skoro 7.000 Rohindža muslimana ubijeno u prvom mjesecu vojne akcije mijanmarske vojske

Avaz.ba

14.12.2017

Najmanje 6.700 Rohindža muslimana ubijeno je u prvom mjesecu vojne akcije protiv te manjinske grupe u mijanmarskoj saveznoj državi Rakine, koja je počela krajem avgusta, saopćila je u četvrtak grupa Ljekari bez granica.

- Procjenjuje se da je najmanje 6.700 Rohindža ubijeno, među kojima najmanje 730-ero djece ispod pet godina starosti - navodi se u posljednjem izvještaju istraživanja ove organizacije, prenosi AFP.

Nalazi istraživanja pokazuju da su Rohindže bile meta nasilja, a najjasniji dosadašnji pokazatelj nasilja je "operacija čišćenja", koja je počela 25. avgusta u Rakineu, u odgovoru na akcije Vojske spasa arakanskih Rohindža. Od tog datuma je više od 626.000 Rohindža pobjeglo iz Mijanmara u Bangladeš.

- Sastali smo se i razgovarali s preživjelima nasilja u Mijanmaru, koji se sada nalaze u nakrcanim i nesigurnim izbjegličkim logorima u Bangladešu. Ono što smo otkrili, bilo je zapanjujuće, podjednako po broju ubijenih kao rezultat nasilja, i po užasnim načinima na koji su ti ljudi ubijani ili teško ranjeni. Vrhunac broja pogibija podudara se s pokretanjem "operacije čišćenja" u Mijanmaru - izjavio je dr. Sidni Vong (Sidney Wong), medicinski direktor Ljekara bez granica.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.