Abas: Tražit ćemo od Vijeća sigurnosti UN da poništi Trampovu odluku

Fena
14.12.2017 11:43

AFP

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) rekao je da će od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tražiti da poništi odluku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, javlja agencija Wafa.

U saopćenju za javnost, koje Abas potpisuje zajedno s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tajip Erdogan) i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Jusefom e-Otaimenom (Yousef Al-Othaimeen) poručeno je da prema pravilima UN-a, Palestinci mogu tražiti glasanje o ovom pitanju, a o kojem SAD ne mogu glasati. 

- Ići ćemo pred Vijeće sigurnosti i tražiti da se poništi Trampovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela - rekao je Abas.

On je istakao da je jučerašnjim samit koji je održan u Turskoj tim povodom jedan od najvažnijih do sada, jer se bavio iznimno važnim pitanjem i namjerom SAD da premjeste svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem. 

- Ova odluka krši rezolucije UN-a, posebno Vijeća sigurnosti, a koje su i Sjedinjene Države odobrile, a u kojima se zabranjuje prebacivanje ambasada u Jerusalem. Ipak, SAD su odlučile tako, što je izazvalo žestoke reakcije i demonstracije širom svijeta. Mi ćemo, također, od Generalne skupštine UN-a zatražiti punopravno članstvo Palestine – rekao je Abas.

Prema njegovim riječima, SAD više nisu iskreni zagovornik mira i njihovo učešće u mirovnim razgovorima "neće prihvatiti ni Arapi ni muslimani". 

- Ne možemo prihvatiti medijatora koji ne zadovoljava najjednostavnije uvjete kako bi bio iskren i nepristrasan - dodao je.

Abas je pozvao lidere arapskog i islamskog svijeta da posjete Jerusalem i ojačaju njegovu poziciju. 

- Moramo zaštiti Jerusalem pomažući njegovim stanovnicima u vrijeme kada ih se želi otjerati. Jerusalem nisu samo kamenje i građevine - rekao je.

On se zahvalio onima koji su pružili podršku Palestincima, uključujući papu Franju i sve kršćanske duhovne lidere. 

- Muslimani i kršćani se zajedno mole u Jerusalemu kroz Kur'an i Bibliju kao izraz jedinstva naroda ove zemlje – poručio je Abas, prenosi Wafa.

NA VRH