GLOBUS

Šta se desilo na nebu iznad Sirije? Dva najbolja borbena aviona na planeti imala blizak susret ili je u pitanju ipak nešto drugo

Avaz.ba

14.12.2017

Prošle subote rusko ministarstvo odbrane javno je optužilo Zračne snage SAD-a za ometanje ruskih aviona u bombardovanju položaja Islamske države u Siriji.

Kao primjer svojih tvrdnji Rusi su naveli navodni incident koji se na nebu iznad Sirije dogodio 23. novembra ove godine - prema njima, američki borbeni avion F-22 Raptor letio je opasno blizu dva ruska Suhoja Su-25 prije nego li je došao još jedan ruski Suhoj, ovaj put Su-35S, koji je otjerao američki avion.

No, zvaničnik Zračnih snaga SAD-a odlučno je demantirao ruske optužbe i rekao da se incident uopće nije dogodio. Naprotiv, otišao je i korak dalje i rekao da je cijela priča izmišljena kao odgovor na članak u New York Timesu u kojem su američki službenici rekli da ruski avioni lete preblizu njihovima i nepotrebno ugrožavaju sigurnost u zraku.

 - Zanimljivo je da Rusi nisu iznijeli svoje neosnovane optužbe prije nego je objavljen članak u New York Timesu koji razotkriva ozbiljno pitanje koje je Američka koalicija svakodnevno pokušavala riješiti uz "dekonfliktnu" liniju. Da je F-22 Raptor zaista preletio preko rijeke u "dekonfliktni" zračni prostor, Rusi bi nas odmah nazvali te bi se to prodiskutiralo. Transkripti poziva s dekonfliktne linije ukazuju da se takav incident nije dogodio - rekao je za Business Insider američki službenik.

Naprotiv, prema Amerikancima pravi problem u Siriji zapravo stvaraju ruski borbeni avioni koji su tokom novembra u nekoliko navrata letjeli opasno blizu američkim borbenim avionima. Kao primjer Amerikanci navode slučaj u kojem su se dva A-10 Warthoga gotovo frontalno sudarili s ruskim Suhojem Su-24 koji je letio u zračnom prostoru pod kontrolom koalicije predvođene SAD-om.

Podsjetimo, prošlog mjeseca SAD i Rusija dogovorile su se kako će zračne snage svake strane ostati na suprotnim stranama 70 kilometara dugog poteza uz rijeku Eufrat kako bi se izbjegle nesreće u zraku dok obje strane bombardiraju položaje preostalih džihadista Islamske države.

Kada je u pitanju incident između F-22 Raptora i Suhoja Su-35S, više je vjerovatno da se on nije dogodio, nego da jest. Naime, ruska propagandna mašinerija dosad je odmah reagovala na svaki incident koji se mogao "spinati" u pobjedu njihove vojske, pilota ili "superiornih aviona".

Zato je u najmanju ruku čudno da su čekali gotovo dvije sedmice kako bi se svijetu pohvalili da je perjanica njihovih zračnih snaga, nesumnjivo odlični borbeni zrakoplov 4++ generacije, "otjerao" prema mnogima najbolji borbeni avion na svijetu, američki F-22 Raptor pete generacije. Kako je Raptor zahvaljujući "Stealth" tehnologiji vrlo teško vidljiv na radaru i zapravo u Siriji djeluje tako da uglavnom "izviđa teren", skuplja i širi informacije drugim avionima (poput F/A-18 Super Hornetima ili F-15-cama), a tek rijetko sam gađa položaje džihadista, nema razloga da se njegov pilot upoće dovodi u situaciju da bude vidljiv protivničkim avionima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.