GLOBUS

Rusija nakon dvogodišnjeg prekida uspostavlja aviosaobraćaj sa Egiptom

Fena

15.12.2017

Rusija će nastaviti s letovima između Moskve i egipatske prijestonice Kaira u februaru nakon više od dvogodišnjeg prekida, saopćio je u petak ruski ministar saobraćaja. 

Moskva je prekinula letove za Egipat nakon što je u bombaškom napadu Islamske države oboren avion ruskog avioprijevoznika iznad Sinaja u oktobru 2015. kada je ubijeno svih 224 ljudi u njemu.

Napad je teško naškodio egipatskoj ključnoj turističkoj industriji. Egipatske vlasti otada su uložile milione dolara kako bi poboljšale sigurnost na svojim aerodromima, nadajući se da će Moskva promijeniti mišljenje.

U komentarima objavljenim u petak na ruskoj državnoj televiziji, ministar saobraćaja Maksim Sokolov izjavio je da Egipat i Rusija tek treba da potpišu sigurnosni protokol, ali da bi se direktni letovi trebali nastaviti u februaru.

Rusija, ipak, još ne razgovara o nastavku čarter-letova za egipatska turistička mjesta na Crvenom moru, popularnoj destinaciji za ruske turiste, kazao je Sokolov, dodajući da će to biti "naredna faza" pregovora.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je tokom posjete Kairu u ponedjeljak da se sporazum o nastavku letova može potpisati "u najskorije vrijeme" i pohvalio je egipatske napore na jačanju sigurnosti na aerodromima.

Nakon bombaškog napada tzv. Islamske države, Britanija, drugi veliki izvor posjetilaca Egiptu, prekinula je letove za Šarm el-Šeik, crvenomorsko turističko mjesto na Sinaju, s koga je uzletio napadnuti ruski avion.

Putinova posjeta Egiptu desila se tokom jednodnevne blic turneje po regiji koja je pokrenuta posjetom ruskoj zračnoj bazi u Siriji, potom Kairu, da bi bila zaključena u Turskoj. To je njegova tek druga posjeta Egiptu u posljednjim godinama, a Putin i egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi izgledali su spremni da učvrste veze dvije zemlje, koje su produbljene u posljednjim godinama dok je Moskva proširila svoj utjecaj u regiji.

El-Sissi, koji je posjetio Rusiju dva puta otkako je u 2014. preuzeo dužnost, potpisao je ugovore o kupovini milijardi dolara vrijednog ruskog oružja, među kojima su borbeni avioni i napadački helikopteri. Prošlog je mjeseca Rusija odobrila nacrt sporazuma s Egiptom koji bi omogućio ruskim borbenim avionima da koriste egipatske vojne baze.

U četvrtak je egipatski ministar avijacije Šerif Fati (Sherif Fathi) otputovao u Moskvu kako bi se sastao s ruskim kolegom da finaliziraju sporazum o nastavku letova, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.