Ekstremna desnica preuzima vlast u Austriji

Avaz.ba
16.12.2017 17:05

Izbor nove Vlade Austrije označiće skretanje te zemlje udesno, pošto će Slobodarska partija Austrije (FPO) dobiti nekoliko ključnih ministarstava.

Austrijska narodna partija (OVP) će imati kancelara – Sebastijana Kurca, a prema koalicionom sporazumu postignutom u petak uvečer, lider krajnje desničarske FPO Hans-Kristijan Štrahe biće vicekancelar i ministar sporta i državne uprave.

Osim toga, njegova stranka će voditi još pet ministarstava, uključujući unutrašnje i vanjske poslove i odbranu, prenela je agencija APA.

OVP će uz kancelarsku poziciju dobiti sedam ministarstava, između ostalog - finansija, ekonomije i pravosuđa.

Na parlamentarnim izborima održanim 15. oktobra, Kurcova stranka zauzela je prvo mjesto osvojivši 31,5 posto glasova, dok je Štraheova FPO bila treća, sa 26 posto glasova.

Kurc i Štrahe su u subotu predstavili koalicioni sporazum predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu, koji je ocijenio da ništa ne spriječava formiranje nove vlade, a potom su sporazum potvrdila i rukovodstva obje partije.

Podsjećamo, nakon što je u petak objavljeno da su OVP i FPO postigli koalicioni sporazum, pojedini pripadnici opozicije apelovali su na Van der Belena da ne prihvati formiranje nove vlade.

U dosadašnjoj Vladi socijaldemokratskog kancelara Kristijana Kerna, Kurc je bio ministar vanjskih poslova. On ističe značaj proevropskog usmjerenja Austrije i očekuje se da ostane na toj liniji, uprkos tome što će izrazito evroskeptična FPO voditi Ministarstvo spoljnih poslova.

Van der Belen je posle sastanka rekao da su ga Kurc i Štrahe uvjerili da će nova vlada imati "proevropsko" usmjerenje.

"U današnjem razgovoru saglasili smo se, između ostalog, da je nacionalni interes Austrije da ostane u središtu snažne Evropske unije i da aktivno učestvuje u budućem razvoju EU", rekao je Van der Belen.

Drugi detalji koalicionog sporazuma trebalo bi da budu objavljeni kasnije, a obje stranke su se u kampanji zalagale za čvršću kontrolu imigranata, brze deportacije tražilaca azila čiji su zahtjevi odbijeni i za obračun s radikalnim islamom.

NA VRH