GLOBUS

Brisel pokreće istragu: Švedska Ikea izbjegla platiti milijardu eura poreza?

Agencije

18.12.2017

Brisel pokreće istragu poslovanja popularne kompanije za uređenje doma Ikee zbog sumnje da izbjegava plaćanje poreza u dogovoru s holandskim vlastima.

Margret Vestager ( Margrethe), povjerenica EU za tržišno takmičenje i političarka iz Danske, najavila je otvaranje službene istrage, posljednje u nizu čija su meta posebni uvjeti oporezivanja velikih multinacionalnih kompanija nauštrb manjih firmi.

Vjeruje se da je Ikea izbjegla platiti čak milijardu eura poreza u periodu od 2009. do 2014. godine. Tako se navodi u izvještaju koji su u februaru 2016. Evropskom parlamentu predstavili zastupnici Zelenih.

U izvještaju se navodi da je švedska kompanija, zahvaljujući mreži svojih podružnica u Holandiji, Luksemburgu i Lihtenštajnu, izbjegavala plaćanje poreza prebacujući profite u države s nižim porezima.

Optužena je i Holandija jer je Ikei zakonski omogućila tu praksu.

Komisija tvrdi da je 2006. Holandija donijela porezno pravilo koje je omogućilo Inter Ikei, kompaniji koja je vlasnik brenda i koncepta Ikee, a ima sjedište u Holandiji, da plaćanjem naknade za licencu Ikeinoj kompaniji sa sjedištem u Luksemburgu izbjegne plaćanje poreza.

Nakon što je porezna olakšica u Luksemburgu postala protuzakonita, Holandija je donijela novo pravilo koje je Inter Ikea koristila kako bi značajan dio dobiti prebacila u Lihtenštajn, zemlju s niskim porezima.

Evropsko tijelo za tržišno takmičenje provest će istragu o tome jesu li dogovorom Ikee i Holandije prekršena evropska pravila.

Evropska je komisija od 2013. ispitala više od hiljadu dogovora multinacionalnih kompanija i poreznih tijela zemalja članica vezanih za poreze. Do danas je zaključeno pet istraga, a EK je od četiri zemlje članice zatražila da naknadno naplate porez velikim svjetskim kompanijama poput Applea, Starbucksa, Fiata i Amazona.

Otkriveno je gotovo 40 dužničkih kompanija.

- Većina poslovnih aranžmana nije uključivala davanje posebnih beneficija kompanijama, ali iz nekoliko dogovora bio je očigledan povlašten tretman odabranih firmi. Naš posao nije završen. Otvorit ćemo istragu svaki put kad otkrijemo mogućnost da je kompaniji odobrena državna pomoć - rekla je Vestager prije mjesec dana.

Najnovija istraga koju je pokrenula Vestager je ova o Ikei, odnosno je li bilo protuzakonite pomoći države u odnosu na postupanje prema domaćim i malim kompanijama.

Ikea grupa, švedski prodajni lanac, u prošloj je finansijskoj godini platila 825 miliona eura na ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 3,31 milijardu eura.

Sestrinska kompanija Inter Ikea, vlasnik brenda sa sjedištem u Holandiji, platila je 241 milion eura poreza na dobit kompanije, koja je prije oporezivanja iznosila 1,15 milijardi eura.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.